"Люблінський трикутник": Україна та ще дві країни створили новий формат співпраці
"Люблінський трикутник": Україна та ще дві країни створили новий формат співпраці

"Люблінський трикутник": Україна та ще дві країни створили новий формат співпраці

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс 28 липня заснували новий формат взаємодії "Люблінський трикутник", який передбачає, передусім, поглибленні співпраці між трьома країнами.

Про це йдеться в повідомленні МЗС України.

Зазначається, що міністри закордонних справ зобов'язуються зміцнювати контакти між людьми та співпрацю між громадянськими суспільствами, зокрема між науковцями та експертами.

Очільники МЗС трьох країн регулярно зустрічатимуться, зокрема на полях багатосторонніх заходів, організовуватимуть консультації на рівні керівництв міністерств своїх країн та утворять у МЗС посади представників з питань співробітництва в рамках "Люблінського трикутника".

 Крім того, міністри домовилися координувати свою діяльність для дотримання міжнародного права, як на рівні тристороннього співробітництва, так і в рамках міжнародних організацій (НАТО, ЄС, ООН, Рада Європи, ОБСЄ). Також очільники МЗС вкотре рішуче засудили анексію Криму Російською Федерацією і закликали Росію вивести свої війська з окупованого Донбасу.

"Міністри підтверджують свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та закликають Російську Федерацію припинити свою агресію проти України, а також тимчасову окупацію території України – Криму та частини Донецької та Луганської областей України. Сторони підтверджують міцну підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України і вітають її європейський вибір", - йдеться в повідомленні.

Міністри закордонних справ Польщі та Литви та України пообіцяли надавати взаємну підтримку у боротьбі проти пандемії коронавірусу й мають намір активізувати діяльність щодо розвитку торгівлі та інвестицій, забезпечити кращий доступ до регіональної інфраструктури та підвищити її якість. 

Своєю чергою, голова українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що запросив своїх колег до Києва, а тому сподівається, що друге засідання представників "Люблінського трикутнику" відбудеться в Україні. Він також сказав, що одним з основних питань "Люблінського трикутника" буде спільна боротьба з російською дезінформацією.

"Наші партнери будуть підтримувати нас у європейській і євроатлантичній інтеграції", - цитує "УНІАН" Кулебу.

 

Опубликовано Dmytro Kuleba Вторник, 28 июля 2020 г.

Нагадаємо, напередодні Україна та Польща домовилися вживати подальших кроків для недопущення реалізації російського проєкту "Північний потік-2". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його польський колега Яцек Чапутович наголошують, що російський проєкт "несе загрозу енергетичній безпеці всієї Європи". 

Джерело матеріала
loader
loader