Перегляд результатів виборів та санкції: у Німеччині розповіли про плани ЄС щодо Білорусі
Перегляд результатів виборів та санкції: у Німеччині розповіли про плани ЄС щодо Білорусі

Перегляд результатів виборів та санкції: у Німеччині розповіли про плани ЄС щодо Білорусі

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас вважає, що Євросоюз має посилити тиск на Білорусь.
У Німеччині прокоментували ситуацію в Білорусі / REUTERS
У Німеччині прокоментували ситуацію в Білорусі / REUTERS

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявляє, що результат виборів президента у Білорусі треба переглянути, а винних за побиття протестувальників покарати санкціями.

Як повідомляється на офіційному Twitter-акаунті МЗС Німеччини, про це Маас заявив сьогодні перед надзвичайним засіданням Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ у форматі відеоконференції.

"Як Європейський Союз, ми хочемо сьогодні значно посилити тиск на Білорусь. Результат виборів має бути переглянутий, і щодо осіб, котрі винні у жорстокому поводженні з мирними демонстрантами, треба запровадити санкції", - наголосив Маас.

Перегляд результатів виборів та санкції: у Німеччині розповіли про плани ЄС щодо Білорусі - Фото 2

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів (4 661 075 осіб), його основна опонентка Світлана Тіхановська - 10,1% (588 622 особи), за Андрія Дмитрієва проголосували 1,21% виборців (70 671 особа), за Анну Канопацьку - 1,67% (97 489 осіб), за Сергія Череченя - 1,14% (66 613 осіб). Проти всіх - 4,59% (267 360 осіб).
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Правоохоронні органи Білорусі затримали кілька тисяч учасників акцій в різних містах країни.
  • 12 серпня стало відомо, що в Білорусі затримали 9-х українців, але завдяки роботі українських дипломатів їх відпустили.
  • Того самого дня в Білорусі затримали трьох українців - волонтерів благодійного фонду "Схід SOS" Костянтина Рєуцького і Євгена Васильєва, а також Оксану Альошину, яких звинуватили в організації масових заворушень.
  • 13 серпня стало відомо, що в Бресті під час протестів затримали ще одного українця.
  • 13 серпня ввечері частину затриманих білорусів почали відпускати на свободу.
  • 14 серпня президент Володимир Зеленський заявив про звільненняпісля наполегливих дій української сторони трьох раніше затриманих українців у Білорусі - Васильєва, Реуцького і Альошиної.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Джерело матеріала
loader
loader