/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F7326375877a5dd2d6cde9362be977527.jpg)
В Україні розпочалися равликові «жнива»
Равликівництво — це галузь тваринництва з високою доданою вартістю, тому в Україні майже стовідсотково орієнтована на експорт.
Наразі до списку експортерів у країни ЄС у розділі «Жаб’ячі лапки і равлики» включено 21 українське господарство, пише agronews.
Українці ментально не готові їсти равликів, вважаючи, що на вирощуванні молюсків краще заробляти євро, за які можна придбати щось «рідніше».
На початку серпня збирати равликів у «турборежимі» починають фермери Київщини – на місяць раніше, ніж у Польщі, що дає змогу підприємцям вчасно «вклинитися» у європейський ринок «слизького» продукту.
Ставки високі, нюансів багато, тож равликівники переконані: «Ціна помилки — один рік або сто тисяч».
Равликів збирають уночі, коли ті виповзають з-під дощаних настилів насолодитися прохолодою, вологою від штучного поливу, поїсти комбікорму.
У ФГ «Агроравлик» у Васильківському районі на Київщині планують зібрати близько 6 млн особин равликів Helix Aspersa Muller, яких найбільше цінують за смак і поживність іспанські й французькі гурмани.
Відповідність технології вирощування та якості равлика підтверджено сертифікатом Федерації равликівництва Франції.
Якість продукту також гарантують базові принципи НАССР і відгодівля молюсків комбікормом, виготовленим за рецептом французьких консультантів.
Збалансований комбікорм виготовляють на підприємстві, сертифікованому на відповідність вимог стандарту GMP+BCN-CEE, що забезпечує багатоступеневу сиcтему контролю якості і безпечності.
Комбікорм дає змогу равликам вирости в рази швидше, ніж на природних кормах, і значно поліпшує смакові якості готовг продукту.
Чим ближче до завершення процесу росту, тим більше комбікорму споживають молюски.
Перша ознака зрілості равликів – завернутий зовнішній край (губа) раківки.
Власник ферми Олександр Волохович задоволений товарним виглядом молюсків – вони мають темне забарвлення раківки, що вказує на високий вміст протеїну у равликовому філе.
У ФГ «Агроравлик» використовують сучасну калібрувальну машину для відбору равликів прямо на полі – її перевага у відсутності травмування раківки.
Це перше, на що звертають увагу імпортери, оцінюючи український продукт.
Ще один нюанс, на який звертають увагу равликівники, котрі займаються репродукцією власного стада – сепарація маточного поголів’я.
До нього відбирають дорослих особин, які дозріли першими і не мають жодного ганджу раківки.
Важливо зібрати їх до того як молюски встигнуть спаруватися.
Решта – товарне поголів’я, що після спеціальної підготовки у стані анабіозу попрямує до країн Євросоюзу в рефриджераторах.
Високоякісне здорове маточне поголів’я користується великою популярністю, хоча досвідчені фахівці радять починати з готового до висаджування на плантації малька.
Це не так прибутково, але менш клопітно для початківців.
Інтегрована трансєвропейська комп’ютеризована ветеринарна система TRACES (Експертна система контролю торгівлі) гарантує простежуваність руху товару з моменту його виїзду з ферми, логістику до кордону і зелений коридор на митниці.
Після збирання равлики у стані анабіозу зберігаються на 120 м² холодильних потужностей з суворим дотриманням показників температури і вологості за допомогою GSM-контроллера з оповіщенням по смс/дзвінку.
Для довідки.
Фермерське господарство «Агроравлик» з 2017 р.
вирощує їстівних равликів.
Член Федерації равликівництва Франції, Асоціації равликових ферм Snailgroup, Київської Торгово-промислової палати.
Включене до бази експортерів ЄС за номером a-UA-10-03-148-0-CS-XVI.

