Конфліктували, але й мирились: в Ситника відреагували на відставку Холодницького
Конфліктували, але й мирились: в Ситника відреагували на відставку Холодницького

Конфліктували, але й мирились: в Ситника відреагували на відставку Холодницького

В Національному антикорупційному бюро прокоментували звільнення Назара Холодницького з посади глави САП. В Ситника сподіваються, що ця відставка не стане на заваді антикорупційним розслідуванням.

Як в НАБУ відреагували на відставку Холодницького

В НАБУ зазначили, що період 5-річної діяльності антикорупційних органів запам'ятався "стрімким стартом протидії корупції в Україні", а також резонансними розслідуваннями та судовими вироками. Про це мовиться в офіційному повідомленні Бюро.

В НАБУ також пригадали, що за час співпраці між відомствами виникали конфлікти, дискусії та компроміси. 

Там також наголосили, що останні пів року стали чи не найбільш конструктивними з точки зору взаємодії й ефективності роботи НАБУ і САП.

Які відносини були в Ситника з Холодницьким

  • Відзначимо, що в Назара Холодницького були затяжні війни та етапи примирення з керівником НАБУ Артемом Ситником. Цей період в їхніх стосунках назвали "війною антикорупційних відомств".
  • Вершиною їхнього протистояння називають так званий "скандал з акваріумом", що стався у 2018 році. Тодішня ГПУ на чолі з Луценком спільно з НАБУ місяць прослуховувала кабінет Холодницького. "Жучок" був захований у великому акваріумі керівника САП.
  • Ситник тоді звинувачував Холодницького у "зливах" інформації підозрюваним та в тиску на підлеглих прокурорів.
  • Водночас протягом останнього часу, між відомствами Ситника та Холодницького дійсно покращились стосунки. Зокрема, НАБУ і САП спільно викрили справу з найбільшим хабарем в історії України – 6 мільйонів доларів. Ці гроші призначались для Холодницького за закриття справи проти компанії ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.

Назар Холодницький подав у відставку: що треба знати

  • 21 серпня Назар Холодницький написав заяву про відставку з посади голови САП. Невдовзі очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова підписала наказ про його звільнення.
  • Сам Холодницький свій крок пояснює тиском з боку держави на антикорупційні органи. Крім того, він вважає, що Офіс генпрокурора намагається підпорядкувати і НАБУ, і САП, аби здійснювати контроль за їхньою діяльністю.
  • Наприкінці травня генпрокурор Ірина Венедіктова опублікувала відео, де звинуватила керівництво й прокурорів САП у неналежному виконанні службових обов’язків.
  • Ті, зі свого боку, підготували відповідь: у ній вони висловили незгоду зі словами генпрокурора щодо бездіяльності САП. Ба більше – Венедіктовій нагадали, що генпрокурор та його заступники не мають права давати вказівки працівникам САП.
  • Після цього Венедіктова заявила, що службові розслідування щодо керівника САП Назара Холодницького підтвердили низку порушень у його роботі.
Теги за темою
Новини України Новини політики НАБУ САП Емал Набі
Джерело матеріала
loader
loader