Якщо інспектування, то і в нас, і у вас: Кравчук поставив ультиматум бойовикам
Якщо інспектування, то і в нас, і у вас: Кравчук поставив ультиматум бойовикам

Якщо інспектування, то і в нас, і у вас: Кравчук поставив ультиматум бойовикам

Керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пояснив, що Україна відмовилася від інспектування Шумів через порушення домовленостей з боку бойовиків. Сама ж ідея провести таке інспектування була "одноразовою акцією", адже для цього навіть не напрацьовані механізми.

Питання про дослідження на відсутність порушень було прописано в домовленості про режим припинення вогню, розповів Леонід Кравчук в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Ми домовлялися, що це завдання покладено на ОБСЄ, але механізмів не напрацьовано. Тепер ми домовилися напрацювати механізми, і коли вони почнуть працювати, будемо проводити дослідження за допомогою моніторингової місії,
– пояснив керівник української делегації.

Втім він підкреслив, що оскільки бойовики зразу ж після домовленостей їх і порушили, то українська сторона дала чітко зрозуміти: спершу відпрацюємо механізми, а тоді будемо діяти відповідно до них.

Відповідауючи на пряме запитання, чи таке інспектування можливе в майбутньому, перший президент України відверто зізнався, що не знає. Мовляв, це будуть вирішувати всі три сторони, а не Україна в одноосібному порядку.

"Якщо інспектування, то і в нас, і в них. Адже ми маємо десятки, близько 50 випадків, де та сторона порушує ті ж самі домовленості, що, як вони кажуть, порушуємо ми", – заявив Леонід Кравчук.

Тобто, наголосив він, якщо бойовики будуть висувати вимоги Україні, то вона може не лише виконувати їх, а й через моніторингову місію змушувати до виконання цих вимог і самих бойовиків.

Коротко про ситуацію з інспектуванням:

  • Історія через українські позиції під Шумами розпочалася ще наприкінці серпня. Тоді бойовики заявили, що українські військові "звели заборонені спорудження".
  • Тому вони погрожували атакувати Шуми. Втім ОБСЄ не виявила там жодних порушень. Натомість багато порушень виявили з боку самих бойовиків.
  • До слова, останні таки зірвали перемир'я, але на інших позиціях по лінії фронту. Україна, втім, погодилася на спільну інспекцію своїх позицій, але згодом через провокації бойовиків відмовилася від цього.
Теги за темою
Новини України Новини політики Війна на Донбасі Україна – Росія Василь Денисюк Проросійські бойовики Мінські домовленості
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader