Польща оштрафувала російський "Газпром" на 7,6 млрд доларів через "Північний потік-2"
Польща оштрафувала російський "Газпром" на 7,6 млрд доларів через "Північний потік-2"

Польща оштрафувала російський "Газпром" на 7,6 млрд доларів через "Північний потік-2"

Польський антимонопольний орган оштрафував російський "Газпром" на 7,6 млрд доларів через газопровід"Північний потік-2", відкривши новий фронт у запеклій політичній битві навколо газового проєкту.

Про це повідомляє Bloomberg.

Регулювальний орган заявив, що проєкт перешкоджає конкуренції та порушує інтереси споживачів. Він дав "Газпрому" і його партнерам 30 днів на розірвання угод про фінансування для відновлення конкуренції. Штраф складає 10% від річної виручки компанії - це максимально допустимий розмір.

"Будівництво "Північного потоку-2" є очевидним порушенням ринкових норм", - заявив глава регулятора Томаш Хрустний. За його словами, ціни на газ для споживачів мають бути результатом чесної конкуренції, а після введення в експлуатацію "Північного потоку-2" ціни на газ, скоріш за все, виростуть і виникне ризик переривання поставок.

Польща вже давно виступає проти розширення газопроводу, що безпосередньо з'єднує Росію з Німеччиною, найбільшим ринком палива в Європі, стверджуючи, що це посилить залежність Європи від російського газу.

"Північний потік-2" має пролягти дном Балтійського моря. Його довжина становитиме понад 1200 кілометрів, пропускна спроможність - 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2", оскільки не хоче втратити статус транзитера газу. Проєкт також активно критикують США і країни Балтії. У Німеччині вважають, що проєкт економічний, а не політичний.

Відео Берлін запропонував США 1 мільярд євро за відмову від санкцій проти "Північного потоку-2"

Із Берліна до Вашингтону надійшла пропозиція про угоду на мільярд євро в обмін на відмову від санкцій проти "Північного Потоку-2". За даними видання "ДІ Цайт", очільник німецького мінфіну Олаф Шольц у своєму листі до американського колеги ніби пропонував фінансування кількох терміналів для імпорту американського газу на суму в 1 млрд євро. Зі свого боку Штати мали  б дозволити  безперешкодно завершити будівництво газогону та його експлуатацію. Як саме відреагували на цю пропозицію в мінфіні США - виданню Ді Цайт невідомо.  

Берлін запропонував США 1 мільярд євро за відмову від санкцій проти "Північного потоку-2"
Джерело матеріала
loader
loader