Суд по MH17: захист хоче допитати Геращенка і Авакова
Суд по MH17: захист хоче допитати Геращенка і Авакова

Суд по MH17: захист хоче допитати Геращенка і Авакова

КИЇВ. 4 листопада. УНН. Сторона захисту підозрюваного Олега Пулатова на слуханнях 4 листопада зробила кілька десятків запитів про те, щоб допитати десятки, якщо не сотні свідків у справі про катастрофу малазійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі в липні 2014 року, передає кореспондент УНН.

Так, захист хоче допитати безліч свідків, зазначених в матеріалах звіту міжнародної Спільної слідчої групи з розслідування катастрофи. Зокрема, адвокати заявили, що хотіли б докладніше допитати заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, який 17 липня 2014 опублікував фото "Бука" з Тореза.

"Геращенко був опитаний як свідок 29 серпня 2017 року. У липні 2014 року він працював радником міністра внутрішніх справ України. У своїй заяві він сказав, що хтось на ім'я Кропачов встановив камери на вулицях Сніжного і Тореза, і стверджував, що ці камери записали пересування військової техніки ... Захист хотів би допитати Геращенка, Кропачова і того, хто зробив фото", - сказав один із захисників.

Крім того, захист просить допитати цілу низку свідків, які говорили, що бачили "БУК", чули про його перевезення, було також сказано про допит низки журналістів, які повідомляли про катастрофу та установку "БУК".

Захист також завив, що хоче допитати колишнього українського військового, який з'являвся на відео Анатолія Шарія та нібито перевозив з Луганська у Краматорськ "Бук" з номером 312. Також цікавляться людьми, які знімали фото і відео ймовірного "БУК".

"За даними Bellingcat, кілька джерел заявили, що цей "БУК" 312 не використовував для збивання MH17 ... Що він може підтвердити, якщо ми його запитаємо, це що в української армії був доступ до "БУК" з номером 312", - повідомляють захисники.

Адвокати також просили допитати в якості свідка Володимира Цемаха.

Пізніше була ще низка запитів про допит свідків, після чого захист заявив, що хоче допитати міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"18 лип 2014 року, Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України опублікував посилання на відео, про яке раніше згадувалося ... У повідомленні він заявив, що, швидше за все, секретні підрозділи спостереження МВС 18 липня 2014 року о 04:50 спостерігали транспортування ракетної установки у напрямку до російського кордону ... Ми б хотіли допитати пана Авакова в якості свідка", - повідомили адвокати.

За словами захисту, міністра хочуть запитати про те, коли він отримав відео і чи були вжиті якісь дії щодо "БУК".

Нагадаємо, напередодні в суді в Нідерландах показали відео з інтерв'ю, проведене адвокатами підозрюваного в катастрофі малазійського Boeing рейсу MH17 Олега Пулатова.

Крім того, в інтерв'ю, яке показала сторона захисту, було оприлюднено кілька телефонних розмов, які раніше не були оприлюднені ні Спільною слідчою групою, ні Службою безпеки України.

17 липня 2014 року на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17. У 2018 році, 24 травня, Спільна слідча група з розслідування катастрофи рейса MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою "Бук", що належить 53-1 бригаді з міста Курська в Російській Федерації. У червні 2019-го слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних в причетності до катастрофи MH17.

Процес у справі MH17 в окружному суді Гааги розпочався 9 березня. Судовий процес стосується перших чотирьох обвинувачених у збитті літака рейсу MH17.

Теги за темою
Україна Росія Донбас Суд Нідерланди
Джерело матеріала
loader
loader