Береза прокоментував рішення Венеціанської комісії щодо КС: «Зеленському добре клацнули по носі»
Береза прокоментував рішення Венеціанської комісії щодо КС: «Зеленському добре клацнули по носі»

Береза прокоментував рішення Венеціанської комісії щодо КС: «Зеленському добре клацнули по носі»

Венеціанська комісія дала відповідь Україні щодо питання Конституційного суду та щодо скасування та пізнішого відновлення відповідальності за недостовірне декларування

Боротьба з корупцією – важливий елемент для кожної держави. Це підкреслили Венеціанська комісія, розглядаючи питання КС в Україні. Як відомо, рішенням суду в Україні скасували відповідальність за неправду в деклараціях. Це викликало спротив громадськості.

Минулого тижня Верховна Рада проголосувала за відновлення відповідальності. Проте в рішення є певні нюанси. Зокрема, відтепер за недостовірне декларування не передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі (передбачені лише штрафи, примусові роботи, обмеження волі).

НАЗК просило президента Володимира Зеленського не підписувати це рішення. Зараз щодо ситуації надала відповідь і Венеціанська комісія.

Долучайтесь до нас в Telegram

У комісії дали дуже дипломатичну вказіку президенту щодо поваги до Конституції і конституційної справедливості. Як зазначає Борислав Береза на своєму телеграм-каналі, таким чином Венеціанська комісія вказала Зеленському на те, щоб він «не ліз своїми кривими ручками до КСУ і не намагався отримати контроль над ним, скориставшись ситуацією».

Венеціанська комісія переконана, що Верховна Рада та виконавча влада мають поважати роль КС як хранителя Конституції. Рішення КС мають виконуватися, вважає комісія. Проте це не заважає владі відновити повноваження НАЗК та обов'язковість подання декларацій чиновниками.

Ми є у Viber! Приєднуйтесь!

До того ж, законом можна детальніше прописати санкції в разі недостовірного декларування. Можна прописати у ньому й тюремне ув'язнення для випадків, які перевищують певну встановлену межу.

Як вважає Борислав Береза, «Зеленському добре клацнули по носі». Також політик переконаний, що президенту варто прислухатись до рекомендацій Венеціанської комісії, якщо гарант не хоче, щоб рекомендації змінилися на більш жорскі міри.

Береза прокоментував рішення Венеціанської комісії щодо КС: «Зеленському добре клацнули по носі» - Фото 1

Нагадаємо, що з приводу цього питання також висловлювався колишній міністр економічного розвитку Тимофій Милованов. Політик заявив, що підтримує жорсткіші міри покарання для корупціонерів, проте він хотів зачекати коментар Венеціанської комісії.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що президента Зеленського спіймали на неправді. Що саме закидають гаранту Конституції, читайте в матеріалі.

Також портал MY.UA писав, що Зеленський поділився з українцями досягненнями, які стосуються наближення миру на Донбасі. Президент України висловив впевненість, що значних результатів у встановленні миру на Донбасі можна досягти лише на переговорах між лідерами держав - учасників Нормандського формату.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Джерело матеріала
loader
loader