Україна отримає від Німеччини мільйонні кредити та гранти
Україна отримає від Німеччини мільйонні кредити та гранти

Україна отримає від Німеччини мільйонні кредити та гранти

Угодою передбачено надання на пільгових умовах кредитних ресурсів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Уряди України та Німеччини сьогодні, 17 грудня, підписали рамкову угоду про фінансову співпрацю.

Як повідомила прес-служба Міністерства фінансів, ця угода визначає перелік проектів, домовленості про фінансування яких урядом Німеччини досягнуті під час українсько-німецьких переговорів за період 2011-2019 років.

Зазначається, що угодою передбачено надання на пільгових умовах кредитних ресурсів в обсязі до 214,6 млн євро, які будуть спрямовані на реалізацію інвестиційних проектів (у тому числі для підтримки муніципалітетів), зокрема, у сфері енергетики (модернізація підстанцій та інтеграція української енергетичної системи в європейську об'єднаної енергосистеми).

Також угода передбачає підтримку малого та середнього підприємництва, здійснення енергоефективних заходів у громадських будівлях (школи та дитячі садки), а також реконструкцію комунальної інфраструктури в регіонах.

"Крім того, Угодою передбачається надання до 40 млн євро на безоплатній і безповоротній основі - у формі грантів, з яких 30,5 млн євро будуть спрямовані на поліпшення системи професійної освіти та посилення місцевого самоврядування в Україні», - сказано в повідомленні.

Міністр фінансів України Сергій Марченко висловив упевненість, що запропонована німецькою стороною нова модель підготовки проектів розвитку України, за якими досягнуті домовленості у 2011-2019 роках, сприятиме спрощенню процедури укладення окремих кредитних і грантових контрактів.

"Підписана сьогодні угода між урядами України та Німеччини про фінансову співпрацю створить правові передумови для прискореної підготовки проектів і переходу до їх впровадження", - цитує прес-служба Марченко.

Глава Мінфіну звернув увагу, що Уряд України, попри розгортання пандемії COVID-19 і економічну рецесію в Україні, виконує всі міжнародні зобов'язання, забезпечує незворотність заданого курсу реформ, а також здійснює заходи для мінімізації негативного впливу пандемії на економічну стабільність і життя громадян.

"Попри те, що спільна робота над угодою активно велася протягом майже 10-ти місяців в умовах карантину і в онлайн-форматі, ми рухаємося вперед і маємо реальний результат. І підписання сьогодні спільної угоди - це тільки перший наш крок", - наводяться в повідомленні слова Марченко.

Хронологія подій

Кабінет Міністрів України 9 грудня схвалив угоду між урядами України та Німеччини про фінансове співробітництво та уповноважив міністра фінансів України на його підписання.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Катерина Жирій

Джерело матеріала
loader
loader