Кутю – традиційна різдвяна страва для українців, проте її варто їсти не лише на свята, а й в інший час, бо вона містить велику кількість корисних елементів.
Про це зазначила екс-очільник МОЗ Уляна Супрун.
– В ідеальному раціоні щодня є цілозернові злаки, горіхи, насіння, фрукти та ягоди. Щоби не бути голослівними: за даними дослідження, опублікованого в 2019 році в журналі Lancet, брак у раціоні цілозернових злаків є другою за поширеністю харчовою причиною серцево-судинних хвороб в усьому світі (перша — надлишок солі), – зазначила Супрун.
Кутя — це і є злаки (пшениця чи ячмінь), горіхи, насіння: мак, коноплі, навіть халва та сушені фрукти і ягоди: чорниці, родзинки, груші, яблука, чорнослив, та зроблений із них узвар.
– Навіть виноградний сік та червоне вино, якими подекуди засмучують кутю, це джерела поліфенолів, – додала Уляна Супрун.
Зокрема у 100 г ячменю понад половина добової потреби в клітковині, яка є необхідною для нашого здоров’я, 10 грамів білка багатого на незамінні амінокислоти, широкий спектр мікроелементів, і 20% від денної потреби в магнії та вітаміні В6.
Читайте: Як приготувати традиційну кутю на Різдво
Мак — джерело кальцію, магнію, марганцю, цинку та заліза.
Ви можете збагатити кутю іншим насінням: гарбузовим, кунжутним чи пастою із нього (тахіною), навіть халвою (як роблять на Одещині) чи конопляним насінням, – заявила Супрун.
Волоські горіхи — джерело поліненасичених жирних кислот, вітаміну Е, всіх вітамінів групи В, білка, клітковини та заліза.
Читайте: Святвечір перед Різдвом: традиції та історія свята Різдвяний святвечір 2021: традиції, звичаї, меню Красиві привітання з Різдвом 2021 у прозі