/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Ffdc7f8667b40e73bb0ad86bf838174e5.png)
Суперфуд: чому кутю варто їсти не лише на Різдво
Кутю – традиційна різдвяна страва для українців, проте її варто їсти не лише на свята, а й в інший час, бо вона містить велику кількість корисних елементів.
Про це зазначила екс-очільник МОЗ Уляна Супрун.
– В ідеальному раціоні щодня є цілозернові злаки, горіхи, насіння, фрукти та ягоди. Щоби не бути голослівними: за даними дослідження, опублікованого в 2019 році в журналі Lancet, брак у раціоні цілозернових злаків є другою за поширеністю харчовою причиною серцево-судинних хвороб в усьому світі (перша — надлишок солі), – зазначила Супрун.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F4c353d4c8e55a52b17c0605edfb619f2.png)
Кутя — це і є злаки (пшениця чи ячмінь), горіхи, насіння: мак, коноплі, навіть халва та сушені фрукти і ягоди: чорниці, родзинки, груші, яблука, чорнослив, та зроблений із них узвар.
– Навіть виноградний сік та червоне вино, якими подекуди засмучують кутю, це джерела поліфенолів, – додала Уляна Супрун.
Зокрема у 100 г ячменю понад половина добової потреби в клітковині, яка є необхідною для нашого здоров’я, 10 грамів білка багатого на незамінні амінокислоти, широкий спектр мікроелементів, і 20% від денної потреби в магнії та вітаміні В6.
Читайте: Як приготувати традиційну кутю на Різдво
Мак — джерело кальцію, магнію, марганцю, цинку та заліза.
Ви можете збагатити кутю іншим насінням: гарбузовим, кунжутним чи пастою із нього (тахіною), навіть халвою (як роблять на Одещині) чи конопляним насінням, – заявила Супрун.
Волоські горіхи — джерело поліненасичених жирних кислот, вітаміну Е, всіх вітамінів групи В, білка, клітковини та заліза.
Читайте: Святвечір перед Різдвом: традиції та історія свята Різдвяний святвечір 2021: традиції, звичаї, меню Красиві привітання з Різдвом 2021 у прозі/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2F2d070a551e95bfd91701edc491002edc.jpg)
Так ви кабачки ще не закривали: дивовижний рецепт "як гриби"
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fe3a42c9bcd4eb24d2b457db2fec744f1.jpg)
Яка спеція робить ранкову каву кориснішою та менш гіркою
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2F312684b6a1201fb3c81ae270bd4230f4.jpg)
Минайте цю рибу, коли побачите в магазині. Які продукти несуть небезпеку
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fdd26a4cbe1429c4101751fd882083fcb.jpg)
Вчені з’ясували, яка оливкова олія найбільше корисна для серця
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F8ba64ccb08dfed58c8e74539e7c5f81c.jpg)
Як обрізати троянди, щоб вони зацвіли вдруге: простий секрет садівників
Новий коронавірус Stratus. Інфекціоніст Сергій Крамарьов пояснює особливості і причини спалаху
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F4fa223f7948c9c3c31fff2514396ecc8.jpg)