/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fcd0a2d92b23fa65aeb6988334e65a035.jpg)
Які продукти допомагають відновити організм після Covid-19 – поради лікарів
Виснажений організм після Covid-19 потребує легкої та збалансованої їжі, яка сприятиме швидшому відновленню імунітету. Тому слід звернути увагу на продукти, які ви споживаєте.
![]()
Факти ICTV підготували список продуктів, які посприяють скорішому відновленню організму після коронавірусу.
– Не існує овочів та фруктів, які допоможуть вилікувати застуду, грип чи коронавірус. Кожна людина повинна їсти певні здорові продукти, щоб почуватися добре та мати міцний імунітет, – стверджує лікар-імунолог Світлана Гук.
За словами стратега, інфекціоніста Вадима Арістова, організм людини потребує споживання трьох незамінних складових для відновлення після хвороби.
По-перше, необхідно забезпечити організм значною кількістю білків. До раціону варто ввести бобові (горох, сочевицю) та, відповідно, додавати їх у різні страви. Як перекус можна використовувати, наприклад, хумус.
– Такі продукти варто вживати особливо тоді, коли людина перехворіла, адже організм виснажений. Часто під час хвороби людина лежить. Фізичне навантаження зменшується, а споживання нутрієнтів з їжею не відповідає надзвичайно високій потребі для боротьби з хворобою.
Тому організм бере білки з своїх природних депо – м’язів. Під час реабілітації бобові та інші високобілкові продукти допоможуть відновитися швидше, – зазначив інфекціоніст.
Крім того, варто використовувати арахісове масло, їсти різноманітні горіхи. Вони мають велику кількість протеїнів. Також їх можна використовувати як снеки або десерт (наприклад, халву).
По-друге, відновити енергію в організмі допоможуть рослинні олії та продукти, які містять крохмаль, – рис, картопля, цільнозернові продукти. Вони є джерелами складних вуглеводів, які поступово вивільняються, коли людина починає рухатися, гуляти, займатися вправами.
– Організму потрібні складні вуглеводи, які є у цих продуктах. Звісно, не треба переїдати і набирати зайві калорії, щоб не стимулювати ожиріння. Але якщо відбулася втрата ваги – треба потроху “наїдати” втрачене під час Covid-19. Паралельно з посиленням рухової активності, – стверджує Арістов.
По-третє, під час відновлення потрібно споживати достатню кількість вітамінів. Для цього в раціон слід додати фрукти та овочі.
Лікар Світлана Гук радить вживати більше зелені: зелені листові салати, броколі, капуста, горошок – ці продукти мають позитивний вплив на роботу кишківника, що могла постраждати через коронавірус.
Людина має з’їдати п’ять порцій овочів та фруктів на день. Порцією можна вважати: 80 г свіжих чи заморожених овочів та фруктів (можна замінити 1 ст. ложкою сушених, або ж 150 мл соку).
– Щодо сніданку, обіду та вечері – потрібно прагнути, щоб там були вітаміни: половина тарілки – овочі та фрукти, чверть – протеїни і друга чверть – вуглеводи, – радить Арістов.
Також не варто забувати про цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрут, лимон – продукти з вітаміном С не зможуть перемогти хворобу, але зміцнять імунну систему. Вони містять багато клітковини, яка сприяє травленню.
Але не варто вживати цитрусові у великій кількості, щоб не спричинити алергію чи отруєння. Також не варто вживати ці продукти людям з алергією.
– Чудовими замінниками цитрусових можуть бути наші регіональні продукти – гарбуз, груша, яблуко, морква. Можна пити свіжовижаті соки з них, але без цукру – це дуже корисно, – зазначила Гук.
Лікарі не радять вживати продукти, які містять прості вуглеводи. Солодка їжа, шоколад, мед у великих кількостях тільки зашкодять організму після Covid-19, адже вони здатні швидко підвищувати рівень цукру в крові та призводити до ожиріння.
Також Світлана Гук та Вадим Арістов радять звертатися за консультацією до дієтологів, адже вони не тільки допоможуть скласти меню харчування, а й проведуть детальне обстеження організму.
Чим корисні вітаміни D, C та цинк
Вітамін D забезпечує функціонування важливих процесів в організмі. Вітамін С може підтримувати здоровий вигляд шкіри, знижувати тиск, сприяє засвоєнню заліза. Цинк необхідний для функціонування клітин кишківника, росту кісток і збалансованої роботи імунної системи.
Проте чи корисні вітаміни D, С та цинк у боротьбі з Covid-19читайте у матеріалі Фактів ICTV.

