Die Welt: Штайнмаєр забув жертв нацистів в Україні, коли захищав "Північний потік-2"
Die Welt: Штайнмаєр забув жертв нацистів в Україні, коли захищав "Північний потік-2"

Die Welt: Штайнмаєр забув жертв нацистів в Україні, коли захищав "Північний потік-2"

Штайнмаєр спробував виправдати "Північний потік-2" історією Другої світової війни / REUTERS

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр виправдав "Північний потік-2" тим, що у Німеччини є особливі зобов'язання перед Росією через злочини нацистського режиму. Так, ніби інші колишні республіки СРСР не постраждали так само чи й навіть більше в часи Другої світової війни.

Про це пише Die Welt, додаючи, що у політиків, вочевидь, закінчилися аргументи, якщо вони вдаються до таких невдалих історичних порівнянь. Але не кожен день людина, яка обіймає найвищу посаду в Німеччині, так неправильно трактує історію. Саме це і зробив президент Франк-Вальтер Штайнмаєр під час інтерв'ю для Rheinische Post. Він захищає газопровід "Північний потік-2", називаючи його "останнім мостом між Росією і Європою". І це дуже сумнівне твердження.

Але Штайнмаєр не зупиняється на цьому і просить пробачити Росії її поведінку, особливо з боку Німеччини, нагадуючи про 20 мільйонів смертей у СРСР через звірства нацистів.

"Так, ми живемо в сьогоденні, коли наші відносини дуже складні. Але є ще минуле і майбутнє, яке чекає нас попереду", - сказав Штайнмаєр.

Але якщо хтось вже почав говорити про історію, він не повинен ставитись до неї як до каменю, від якого можна відколоти окремий шматок, а помім створити з нього фальшиву пам'ять. Так, СРСР був російським проектом. По-правді кажучи, це було продовження російського імперілізму іншими методами. Також цілком виправдано можна називати Росію правонаступницею СРСР з багатьох точок зору.

Але це зовсім не означає, що німецькі злочини на території СРСР можуть служити підставою для більших моральних зобов'язань перед Москвою, ніж перед іншими столицями Східної Європи. Зрештою, Радянський Союз складався з багатьох інших країн, які сьогодні незалежні. Наприклад, країни Балтії й Україна, де злочини нацистів були особливо жахливими.

Тому Україна виправдано захищає себе проти лояльного до Росії трактування історії, до якого вдався Штайнмаєр. Зрештою, вона особливо сильно постраждала від обох диктатур: як радянської, так і німецької. Історик Тімоті Снайдер назвав регіон між центральною Польщею і західною Росією "кривавим краєм", де сталінізм, німецько-радянська окупація Польщі й Друга світова війна створили катастрофу небачених масштабів.

На початку 1930-х років Україна стала першою жертвою радянського геноциду проти українського населення, який називають Голодомором. А потім країна стала місцем найжорстокіших нацистських злочинів.

"Тому Україна насправді заслуговує на нашу подвійну солідарність, яка заснована на німецькій історії, а також на спробах допомогти їй не стати жертвою російського експансіонізму, який проявляється зараз в Криму й на Донбасі. "Північний потік-2", однак, представляє якраз протилежне. Оскільки він оминає український газопровід, який веде в Європу. Таким чином, у Москви будуть нові засоби шантажувати Київ", - йдеться в статті.

Тому спроба виправдати цю геостратегічну мету Москви історією Другої світової війни - це не лише історично неправильно. Це також ганебно з точки зору страждань, яких Східна Європа й неросійські частини СРСР зазнали від рук нацистської Німеччини і російського радянського імперіалізму. Вочевидь, така спотворена інтерпретація історії все ще присутня в німецькому дискурсі про Росію й Східну Європу, якщо навіть федеральний президент Німеччини без вагань поширює фальшиві твердження. Це інтелектуальна і моральна ганьба.

Історія "Північного потоку-2"

  • Проектом "Північний потік-2" передбачені будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже діючим "Північним потоком-1".
  • Враховуючи санкції, які прийняла Палата представників Конгресу США в законопроекті про американський оборонний бюджет, компанії, що займаються будівництвом газопроводу "Північний потік-2", не змогли його добудувати.
  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії-французька Engie, австрійська OMV, британо-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • За даними ЗМІ, новообраний президент США Джо Байден має намір зробити все, щоб "Північний потік-2" не був побудований.
  • 4 листопада 2020 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Конгрес США хоче розширити санкції проти "Північного потоку-2" і "Турецького потоку".
  • 4 грудня 2020 року Глава Міністерства закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив про те, що сумнівається, що позиція США щодо "Північного потоку-2" зміниться після початку президентської каденції Джо Байдена.
  • 6 грудня 2020 року виконуюча обов'язки посла США у ФРН Робін Куінвілл закликала ЄС і Німеччину оголосити мораторій на будівництво газопроводу "Північний потік-2".
  • 9 грудня 2020 року Палата представників Сполучених Штатів схвалила оборонний бюджет на наступний рік з розширеними обмеженнями проти російського газопроводу "Північний потік-2".
  • Будівництво газопроводу "Північний потік-2" відновилося 11 грудня.
  • 29 грудня 2020 року стало відомо про те, що Палата представників подолала вето Трампа на оборонний бюджет США з санкціями по "Північному потоку-2".
  • Сполучені Штати закликають європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з побудови газопроводу "Північний потік-2", і готують більш широкі санкції щодо російського проекту.
  • Сенат США затвердив оборонний бюджет США на 2021 фінансовий рік, в якому передбачені нові санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".
  • 7 січня 2021 року в Німеччині заснували фонд для підтримки добудови "Північного потоку-2".
  • 13 січня 2021 року Держдепартамент США повідомив європейські компанії, причетні до будівництва газопроводу "Північний потік-2", про ризик введення нових санкцій.
  • 18 січня 2021 року США попередили союзників у Європі про намір ввести санкції проти російського корабля" Фортуна", який бере участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Читайте новини світу і переклади зарубіжної преси на каналі УНІАН ІноЗМІ

Переклад: Лесь Димань

Теги за темою
Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader