Перше в Україні повідомлення про підозру за "кнопкодавство у Раді": нардепу світить кримінальна відповідальність
Перше в Україні повідомлення про підозру за "кнопкодавство у Раді": нардепу світить кримінальна відповідальність

Перше в Україні повідомлення про підозру за "кнопкодавство у Раді": нардепу світить кримінальна відповідальність

В Україні вперше народний депутат буде притягнений до кримінальної відповідальності за "кнопкодавство" у Раді - йому вже повідомлено про підозру.

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook 12 лютого.

"Кнопкодавство" під час голосування – перше повідомлення про підозру нардепу! За моїм дорученням прокурори повідомили про підозру народному депутатові України за фактами здійснення на пленарному засіданні Верховної Ради України голосувань замість іншого народного депутата. Це перший у нашій практиці випадок притягнення до відповідальності за ст. 364-2 Кримінального кодексу України", - написала вона.

Венедіктова зазначила, що нардеп під час розгляду поправок до законопроєкту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення неодноразово здійснював неособисте голосування з використанням персональної картки колеги.

"Народний депутат України належним чином викликався до Офісу Генпрокурора на 11 лютого для вручення повідомлення про підозру, однак, не з’явився та про причини неявки не повідомив. Письмове повідомлення про підозру у порядку, передбаченому КПК України, направлено до Апарату Верховної Ради України, за місцем проживання парламентаря, на його електронну пошту та інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку", - повідомила генпрокурорка.

‼️«Кнопкодавство» під час голосування – перше повідомлення про підозру нардепу‼️ За моїм дорученням прокурори...

Опубліковано Ірина Венедіктова Четвер, 11 лютого 2021 р.

Варто зазначити, що Ірина Венедіктова не називає ім'я нардепа, якому світить кримінальна відповідальнвсть за неособисте голосування. 

Варто зазначити, що раніше Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження проти народного депутата Андрія Іванчука за "кнопкодавство". 

Нагадаємо, голова Верховної Ради Дмитро Разумков після заяви очільниці "Голосу" про нібито "кнопкодавство" під час призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки оголосив про нові методи з подолання неперсонального голосування у ВР. Передусім, очікується, що буде посилено відповідальність за "кнопкодавство", а у віддалених куточках сесійної зали з'являться камери відеоспостереження. 

Відео Кнопкодавство у Верховній Раді від 16 січня стало кримінальним злочином

Набрав чинності закон, яким кнопкодавів каратимуть великими штрафами - від 51 до 85 тисяч гривень. Журналісти тепер матимуть право заявляти про зафіксовані випадки неперсонального голосування, а вестиме такі справи Державне бюро розслідувань.  

Кнопкодавство у Верховній Раді від 16 січня стало кримінальним злочином
ТСН. 16:45
  • Facebook 1
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Ірина Загородня
Джерело матеріала
loader
loader