Верховна Рада визнала Революцію гідності одним з ключових моментів державотворення України
Верховна Рада визнала Революцію гідності одним з ключових моментів державотворення України

Верховна Рада визнала Революцію гідності одним з ключових моментів державотворення України

Верховна Рада проголосувала за визначення Революції Гідності одним з ключових моментів українського державотворення. Постанову схвалили у зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану.

"За" проголосували 295 народних депутатів. Від нардепів ОПЗЖ не було жодного голосу. 

"Розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності має бути завершене і проведене ефективно. Винуватці мають постати перед судом та в ході справедливого та неупередженого процесу притягнуті до відповідальності. Подальше зволікання в цьому питанні недопустиме", - йдеться у документі.

Вказується, що загибель активістів Майдану, триваюча збройна агресія РФ проти України, окупація Росією Криму та Донбасу стались не в останню чергу внаслідок політики колишнього президента Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувався РФ і діяв всупереч національним інтересам України. Наголошується, що акти приниження людської гідності, які відбувалися шість років тому на Майдані Незалежності у Києві, а так само в інших місцях столиці та різних міст, селищ та сіл по всій державі, не мають повторитися.

Крім того, протиправну діяльність окремих працівників підрозділів міліції особливого призначення "Беркут", міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів та інших посадових і службових осіб під час Революції гідності Рада засудила як таку, що завдала непоправної шкоди державі та суспільству.

Сім років тому тисячі громадян почали збиратися на Майдані Незалежності у Києві, встановлювати намети і проводити масові акції на знак незгоди з рішенням тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

Починалися протести від мирних зібрань студентства, а згодом - переросли у масові мітинги з використанням палаючих шин, "коктейлів Молотова" і бруківки, яка стала зброєю в руках протестувальників. Найжорсткіші сутички з протестувальниками припали на 18-20 лютого 2014 року.

Ціною трьох місяців Революції Гідності стали 106 убитих громадян, яких назвали Героями Небесної Сотні, і понад 2 тис. поранених, а тодішній президент Віктор Янукович втік з країни до РФ.

Відео 7 років після Майдану: чому скасували арешт Януковича, і хто покараний за убивства Небесної Сотні

Український суд скасовує арешт втікача Януковича, проводить обшуки у музеї Революції Гідності через підозру в розкраданні понад ста мільйонів гривень. ДБР, що розслідує події на Майдані 2013-2014 років як "державний переворот", - це і справді повзучий реванш режиму Януковича чи просто збіг обставин - що всі ці скандали струснули тиждень перед річницею Євромайдану? Відповіді пробував знайти ТСН.Тиждень. А також - дізнатися про справу, за якою країна стежить уже 7 років - що з розслідуванням убивства Небесної Сотні - дивіться у сюжеті.  

7 років після Майдану: чому скасували арешт Януковича, і хто покараний за убивства Небесної Сотні
ТСН. Тиждень
  • Facebook 4
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Лінда Хурані
Джерело матеріала
loader
loader