CNN: Український борщ серед 20 найкращих супів у світі
CNN: Український борщ серед 20 найкращих супів у світі

CNN: Український борщ серед 20 найкращих супів у світі

Видання CNN включило український борщ в список найкращих супів світу / ua.depositphotos.com

Якщо тарілку супу, над якою піднімається пар, - це те, що дає вам найвище старомодне відчуття комфорту, знайте, що в цьому у вас багато однодумців. Суп - одна з найстаріших і найбільш універсальних страв у світі. Так стверджує Дженет Кларксон, автор книги "Суп: глобальна історія".

"У кожній культурі є така страва. У неї дуже стародавнє коріння", - сказала вона CNN.

Починаючи з Бронзової ери, стародавні люди варили в металевих казанках все: від панцирів черепах до бамбуку. Варена їжа дала можливість жити завдяки стабільним врожаям. Трави й інші інгредієнти додавали з міркувань поживності чи медицини. Кларксон зауважує, що кожного разу, коли хтось простягає другу з нежиттю тарілку супу, він виконує стародавню традицію.

"Люди в давнину не розділяли їжу й ліки. Гадаю, в кожній країні світу історично так склалося, що деякі супи розглядалися як такі, що зміцнюють здоров'я", - каже кулінар.

Видання CNN склало свій список з 20 найкращих супів у світі. І український борщ в ньому згадується одним з перших - одразу після нігерійського банка і в'єтнамського фо.

"Шматочки ніжного буряка плавають у яскраво-червоному бульйоні для супу, який обожнюють в Україні й по всій Східній Європі. Часто приправлений щедрою ложкою сметани, борщ - це не просто буряковий суп. Він має пікантну нотку від квасу - ферментованого бурякового соку, який теж став регіональною особливістю. Хоч цей суп інколи пов'язують з російською кухнею, це твердження надзвичайно спірне", - йдеться в статті.

CNN нагадує, що зараз українські шеф-кухарі ведуть кампанію, націлену визнати український борщ частиною світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Слідом за борщем видання радить скуштувати французьку рибну юшку з часником і прянощами - буйабес. Цей страва стала кулінарною іконою, яку напряму пов'язують з містом Марсель. В список також потрапив португальський суп кальду-верде, а також чобра-ярік, який готують в Алжирі Лівії й Тунісі, перуанський креветковий суп, іспанський гаспачо, арахісовий суп із Західної Африки, американський гамбо, марокканський суп харіра, грузинський харчо і багато інших.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Борщ стане нематеріальною культурною спадщиною України
  • Інспектори Мішлен назвали борщ частиною російської кухні
  • У Мішлені вибачилися за "російський борщ" і виправили реліз гастрогіду по Москві
  • Atlantic Council: Культурне відродження України - питання національної безпеки
  • Місячна дієта 6 лютого - як скласти раціон за гороскопом харчування

Читайте новини світу і переклади зарубіжної преси на каналі УНІАН ІноЗМІ

Переклад: Лесь Димань

Теги за темою
Новини України
Джерело матеріала