ЄС подовжив на рік санкції проти Януковича і його посіпак: двох осіб зі списку прибрали
ЄС подовжив на рік санкції проти Януковича і його посіпак: двох осіб зі списку прибрали

ЄС подовжив на рік санкції проти Януковича і його посіпак: двох осіб зі списку прибрали

Євросоюз подовжив на рік індивідуальні санкції проти експрезидента-втікача Віктора Януковича і його оточення, виключивши зі списку двох осіб. За даними журналіста "Радіо Свобода" Рікарда Джозвяка, з санкційного списку виключили першого віцепрем'єра часів Януковича Сергія Арбузова, а також ексміністра освіти Дмитра Табачника. 

Заява про подовження санкцій з'явилася на сайті Ради ЄС 4 березня. 

"Рада сьогодні ухвалила рішення продовжити ще на один рік, до 6 березня 2022 року, замороження активів, спрямоване проти семи осіб, визнаних відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем, що призвело до заподіяння шкоди українським державним фондам", - йдеться в заяві. 

У документі також зазначено, що обмежувальні заходи щодо однієї особи були продовжені до 6 вересня 2021 року, а заходи щодо двох осіб не були подовжені. Імена цих людей не вказуються. 

Зазначимо, Рікард Джозвяк ще минулого тижня повідомляв, що Рада ЄС має наміри виключити зі списку санкцій Сергія Арбузова та Дмитра Табачника. Таке рішення, за його словами, пов'язане з "відсутністю доказів, наданих Києвом для збереження цих осіб у санкційному списку". 

Нагадаємо, 6 березня 2014 року Євросоюз уперше запровадив санкції у вигляді замороження активів проти українських колишніх високопосадовців часів президентства Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.  Щороку у березні Рада ЄС подовжує їх терміном на один рік. 4 березня 2019 роки ЄС вирішив продовжити санкції проти Януковича і 11 його соратників до 6 березня 2020 року, виключивши зі списку ексзаступника голови АП Андрія Клюєва.

Автор:
Лінда Хурані
Джерело матеріала
loader
loader