Рада направила до КСУ проєкт закону щодо призначення та звільнення директорів НАБУ і ДБР: що зміниться
Рада направила до КСУ проєкт закону щодо призначення та звільнення директорів НАБУ і ДБР: що зміниться

Рада направила до КСУ проєкт закону щодо призначення та звільнення директорів НАБУ і ДБР: що зміниться

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії та направила на висновок Конституційного суду проєкт закону про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад директорів НАБУ і ДБР.

Як йдеться на сайті українського парламенту, за відповідну постанову №5133 проголосували 267 народних депутатів.

Зокрема, законопроєктом у статті 85 Конституції пропонується встановити, що до повноважень Верховної Ради належить надання згоди на призначення на посаду за результатами конкурсного відбору та звільнення з посади президентом України директорів НАБУ та ДБР. Водночас у статті 106 Конституції пропонується передбачити, що президент у порядку, визначеному законом, призначає на посаду та звільняє з посади за згодою ВР директорів НАБУ і ДБР, з відбором кандидатур на посаду на конкурсних засадах.

Як йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту, такий особливий порядок "забезпечить максимальну незалежність зазначених державних правоохоронних органів, не порушуючи балансу конституційних повноважень глави держави та парламенту України".

Варто зазначити, що після того, як КСУ надасть відповідний висновок щодо цього проєкту закону, парламент повинен буде його ухвалити.

Нагадаємо, Конституційний суд минулого року визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором НАБУ та положення закону про НАБУ в частині участі президента в доборі і призначенні директора Бюро (рішення від 28 липня та 16 вересня 2020 року відповідно).

16 грудня рішення Конституційного суду від 16 вересня набрало чинності. Тоді міністр юстиції Денис Малюська пояснив, що це не змінює статус ані директора НАБУ Ситника, ані самого Бюро. 15 лютого Кабмін схвалив законопроєкт стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України, який, серед іншого, запроваджує нову процедуру обрання директора НАБУ. 16 лютого проєкт закону було зареєстровано у Верховній Раді. Законопроєктом передбачено, що під час проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду нового директора НАБУ його повноваження виконуватиме перший заступник.

У НАБУ тоді заявили, що ухвалення урядового законопроєкту позбавить Бюро інституційної незалежності.

Відео Продовження корупційного скандалу навколо директора НАБУ Артема Ситника — Секретні матеріали

Спочатку Артема Ситника офіційно визнали корупціонером, проте з посади він не пішов. Тепер Конституційний суд вирішив, що його призначили незаконно, проте історія повторюється і чиновник з посади не йде. Чи схоже це на конституційний переворот, дивіться у нашому сюжеті. Повні випуски дивіться на 1+1 video

Продовження корупційного скандалу навколо директора НАБУ Артема Ситника — Секретні матеріали
Секретні матеріали
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Ірина Загородня
Джерело матеріала
loader
loader