У кожної господині є свій перевірений рецепт, за яким вона пече паски, але оскільки межі досконалості немає, ми продовжуємо шукати ідеальний варіант.
У всіх різні смаки. Це стосується і великодньої випічки. Одні люблять солодкі паски, інші - не дуже. Одним подобається сухий м'якуш, іншим - трохи вологий. Хтось насолоджується чистою здобою, а комусь подавай пасочки з родзинками, цукатами і маком.
Наш сьогоднішній рецепт не викликав нарікань ще ні у кого. Єдине, якщо любите дуже солодкі паски, додайте більше цукру.
Інгредієнти
Для тіста:
- 2,5-2,8 кг борошна;
- 10 яєць;
- 900 мл молока;
- 600 г коричневого цукру;
- 300 г вершкового масла;
- 50 г рослинного масла;
- 100 г пресованих дріжджів;
- 200 г родзинок;
- 200 г цукатів;
- 100 мл коньяку;
- 20 г ванільного цукру;
- 1 чайна ложка меленого кардамону;
- 0,5 чайної ложки натертого мускатного горіха;
- цедра 1 лимона;
Для глазурі:
- 1,5 склянки цукрової пудри;
- 2 білки;
- 2 чайні ложки лимонного соку;
Для прикраси:
- кондитерське посипання.
Як готувати паску
Промиті родзинки і цукати залити коньяком для набухання.
Пресовані дріжджі розкришити в миску, додати 5 столових ложок коричневого цукру і залити 1 склянкою теплого молока (молоко повинно бути відчутно теплим, але не гарячим, щоб дріжджі не загинули).
Дріжджі з цукром добре розмішати в молоці вінчиком до майже однорідного стану, накрити миску харчовою плівкою і поставити її на 30 хвилин в тепле місце. Коли розведені дріжджі високо піднімуться, утворивши шапочку, акуратно їх перемішати, додати 300 г просіяного борошна, добре вимішати, накрити плівкою і знову поставити в тепле місце ще на 30 хвилин.
Після того, як опара підніметься в 2,5-3 рази, перекласти її у велику каструлю, додати збиті з цукром, що залишився, в міцну піну яйця, всипати 2 кг просіяного борошна, влити рослинне і тепле розтоплене вершкове масло і добре вимішати.
Молоко довести до кипіння, але не кип'ятити, і підливати гаряче молоко потроху в тісто, тут же його перемішуючи.
Потім в тісто ввести спеції і приправи: мелений кардамон, натерті на дрібній тертці мускатний горіх і лимонну цедру. Додати ванільний цукор, віджаті цукати і родзинки і, підсипаючи потроху борошно, замісити м'яке тісто, яке буде липнути до рук. Каструлю з тістом накрити і поставити на 30 хвилин в тепле місце.
Коли тісто підніметься, злегка змастивши руки олією, відщипувати від нього шматочки і викладати в змащені олією форми не більше ніж на третину їх обсягу. Заготовки в формах залишити для вистоювання до збільшення тіста вдвічі.
Випікати 40-45 хвилин при 180°С до утворення рум'яної скоринки.
Для глазурі білки потрібно збити з цукровою пудрою, додавши в кінці лимонний сік. Збивати до тих пір, поки маса стане гладенькою.
Ще гарячі паски полити глазур'ю і притрусити кондитерською посипкою.
- Автор:
- Світлана Матющенко