Святкові паски - обов'язковий атрибут Великодня, що відзначається в цьому році 2 травня. Великодню здобу зазвичай готують з дріжджового тіста і прикрашають зверху глазур'ю і посипанням. Паска - це не тільки прикраса святкового столу, але і важливий символ свята.
Для приготування випічки важливо замішувати тісто поетапно.
Класична паска на сухих дріжджах
Для тіста:
- Молоко - 500 г.
- Борошно - 1 кг.
- Вершкове масло - 200 г.
- Цукор - 300 г.
- Яйця - 6 шт.
- Сухі дріжджі - 12 г.
- Ізюм - 275 г.
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Сіль - щіпка.
Для глазурі:
- Пудра цукрова - 1 ст.
- Білок - 1 шт.
- Сік лимонний - 1 ст. л.
Яйця і масло дістати з холодильника заздалегідь, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Спочатку потрібно зробити опару. Половину борошна змішати з дріжджами. Влити тепле молоко і помішувати. Посуд з опарою накрити плівкою і прибрати в тепле місце на півгодини. Яйця розділити на білки і жовтки. Жовток збити з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси.
Білки збити блендером до стійкої піни. Збиті жовтки додати в опару, посолити і вмішати розм'якшене вершкове масло. Акуратно вмішати в суміш збиті білки. Просіяти решту борошна і замісити тісто руками.
Тісто на пасху має бути м'яким і податливим. Посуд з тістом накрити рушником і прибрати в тепле місце на годину. Ізюм промити і залити гарячою водою на 15 хвилин. Обсушити і перемішати зі жменею борошна. Додати родзинки і замісити тісто ще раз, залишити на 10 хвилин.
Форми для паски змастити маслом, викласти тісто на третину обсягу. Залишити тісто в формах на 10 хвилин, щоб воно повністю піднялося в формі. Поставити паски в духовку на 10 хвилин при температурі 100 градусів, потім збільшити температуру до 180 градусів і залишити випічку на 40 хвилин.
Для глазурі білок яйця збити блендером. Не перестаючи збивати, додати поступово склянку цукрової пудри і столову ложку лимонного соку. Остиглі паски полити глазур'ю і посипати прикрасами.