Великодня паска неодмінно має бути на святковому столі. Його справжньою окрасою стане, зокрема, сирна паска. Вони бувають сирі, варені й заварні.
Готується така паска у формі гірки й виглядає як невелика усічена піраміда. Для приготування обов'язково знадобиться спеціальна форма – пасочниця.
Основою страви є протертий через дрібне сито сир. Для більш цікавого смаку в паску додають родзинки, цукати, сиропом від варення, сухофрукти, ванілін, корицю.
Сирна паска з родзинками
- Сир - 450 г
- Сметана - 130 г
- Вершки - 100 г
- Цукрова пудра - 50 г
- Ванільний цукор - за смаком
- Родзинки - 50 г
- Вершкове масло - 50 г
- Кондитерська посипка - за смаком
Родзинки добре промити й залити окропом на 20 хвилин. Потім злити воду й обсушити паперовими серветками.
Перетерти сир у блендері або через дрібне сито, щоб він став більш однорідним. Додати жирні вершки, м'яке вершкове масло та сметану. Подрібнити занурювальним блендером до отримання кремової консистенції.
Додати цукрову пудру та ванільний цукор, перемішати блендером. Замість цукрової пудри можна використати мед або згущене молоко. Додати родзинки, перемішати.
Взяти пасочницю, застелити її марлею в декілька шарів. Викласти сирну масу. Зверху вкрити марлею і встановити невеликий вантаж. Залишити на пару годин на кухні, а потім відправити у холодильник на 10-12 годин.
Діставши з холодильника, акуратно зняти форму та марлю. Прикрасити сирну паску кондитерською посипкою.
Сирна паска "Три шоколади"
- Сир - 300 г
- Вершки (33% жирності) - 100 мл
- Жовток яєчний - 2 шт.
- Цукрова пудра - 70 г
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Масло вершкове - 25 г
- Шоколад білий - 20 г
- Шоколад молочний - 25 г
- Шоколад темний - 35 г
Сир протерти через сито (можна двічі пропустити через м'ясорубку або протерти за допомогою блендера).
Змішати перетертий сир, яєчні жовтки, цукрову пудру, м'яке вершкове масло та ванільний цукор до однорідності.
Перекласти масу в миску й нагрівати на водяній бані, постійно помішуючи. Доводити до кипіння не треба, лише дочекатися перших його ознак. Повністю охолодити.
Окремо збити холодні вершки. Вмішати їх у повністю остиглу сирну суміш.
У трьох окремих мисках розтопити три види шоколаду.
Розділити сирну масу на три різні за розміром частини. Меншу частину з'єднати з білим шоколадом. Середню – з молочним, а більшу – з темним шоколадом.
Взяти пасочницю, встановити її вузьким боком униз. Вистелити її вологою марлею. Викласти спершу масу з білим шоколадом, другим шаром – з молочним, а наостанок – з темним шоколадом.
Зверху вкрити марлею і встановити невеликий вантаж. Відправити паску в холодильник не менш ніж на 12 годин. Потім акуратно витягнути паску з форми й зняти марлю. Прикрасити на власний смак.
Карамельна сирна паска
- Сир - 360 г
- Сир вершковий - 500 г
- Цукерки "Корівка" - 100 г
- Вершки 33% - 150 мл
- Цукор - 80 г
- Ванільний екстракт - 1 ст. л.
- Масло вершкове - 70 г
З’єднати вершки з цукром та шматочками цукерок. Розтопити на повільному вогні до однорідності й остудити до кімнатної температури.
В окремій мисці змішати сир (якщо він зернистий, то протерти його через сито), розм'якшене масло, вершковий сир і ванільний екстракт.
Додати остиглий карамельний соус і добре перемішати все міксером на невеликих оборотах до отримання пастоподібної маси.
Взяти плоску тарілку і встановити пасочницю вузькою основою вниз. Вистелити її всередині марлею й викласти сирну масу.
Краї марлі загорнути всередину, притиснути зверху пресом. Прибрати паску в холодильник на добу. Сироватку, яка утвориться на тарілці, періодично зливати.
Акуратно видалити марлю, дістати паску, перевернувши її на тарілку.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Апетитний "Великодній вінок": як приготувати красиву святкову випічку
- Ніжна заварна паска: як приготувати великодній смаколик
- Рум’яно-золотиста запечена качка: як приготувати смачну птицю в рукаві
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram
Автор: Аліна Вишневська