Уже недовго залишилося до одного із найважливіших християнських свят – Світлого Христового Воскресіння. Цього року Великдень випав на 2 травня.
Яке ж свято без смачної паски? Ніжна, ароматна, солодка свіжоспечена паска стане прикрасою великоднього столу.
Солодка великодня паска
- Борошно - 1-1,3 кг
- Дріжджі - 50 г (або 10 г сухих)
- Молоко - 500 мл
- Яйце - 6 шт.
- Масло вершкове - 200 г
- Цукор - 250-300 г
- Родзинки та цукати - 300 г
- Ванілін - 0,5 ч. л.
Для глазурі
- Цукор - 100 г
- Яйце (білок) - 2 шт.
У підігрітому молоці розчинити дріжджі, додати 500 грамів борошна, розмішати. Накрити рушником і покласти в тепле місце на 30 хвилин. Опара повинна вдвічі збільшитися в розмірі.
Жовтки відокремити від білків. Збити жовтки з цукром. А білки з дрібкою солі збити в стійку піну.
В опару додати жовтки й перемішати. Додати розм'якшене масло, перемішати. Потім додати білки та решту борошна з ваніліном. Добре замісити некруте тісто і покласти його в тепло на годину.
Коли тісто зросте вдвічі, додати до нього вимиті та обсушені родзинки. Перемішати тісто й залишити підходити.
Коли тісто підніметься ще раз, розкласти його в змащені маслом форми. Воно має зайняти половину формочки. Знову залишити тісто підходити.
Випікати паски у попередньо розігрітій до 180°С духовці впродовж 35-40 хвилин.
Для глазурі збити білки з дрібкою солі, потроху додаючи цукор. Нанести глазур на паски і прикрасити їх кондитерською посипкою.
Паска на заварному тісті
- Борошно - 15 ст.
- Дріжджі (свіжі) - 180 г
- Яйце куряче - 9 шт.
- Молоко - 0,75-1 л
- Масло вершкове - 300 г
- Масло топлене - 300 г
- Цукор - 900 г + 1 ст. л. (для опари)
- Олія - 1 ст. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Родзинки - 300 г
- Лимона (цедра) - 1 шт.
- Апельсин (цедра) - 1 шт.
- Ванілін
Приготування заварного тіста. Взяти 0,75 л молока та вершкове масло, закип'ятити. Поступово всипати 3 склянки борошна, добре розмішати й остудити.
Приготування опари. Дріжджі змішати з 0,5 склянками молока та столовою ложкою цукру. Дати підійти.
У яєць відділити білки від жовтків. Білки збити з цукром (усі 900 г).
Змішати опару із заварним тістом, додати жовтки, топлене масло, олію, сіль, а також збиті білки. Додати борошно й замісити м'яке тісто. Залишити в теплому місці, накривши рушником, дати підійти 2-3 рази.
Після другого підйому додати в тісто родзинки, цедру та ванілін.
Розкласти тісто по формах до половини і дати піднятися. Відправити у попередньо розігріту до 180-200°С духовку й випікати 25-30 хвилин (маленькі) і 40 хвилин (великі літрові).
Гарячі паски змастити глазур'ю. Можна зробити, наприклад, на желатині.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Найкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобу
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
- Пухкі англійські хрестові булочки: як приготувати ніжну й ароматну випічку
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
- Смачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик
Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram
Автор: Аліна Вишневська