Науковці встановили причину виникнення тромбозу після вакцин AstraZeneca та Johnson
Науковці встановили причину виникнення тромбозу після вакцин AstraZeneca та Johnson

Науковці встановили причину виникнення тромбозу після вакцин AstraZeneca та Johnson

Обидві вакцини від коронавірусу компаній AstraZeneca і Johnson&Johnson можуть призводити до утворення тромбів через те, що вони направляють спайковий білок прямо в ядро клітини, де частини білка розщеплюються і створюють мутації.

Ці версії білка не можуть викликати появу імунітету, замість цього вони провокують появу тромбів у однієї людини зі 100 тис. Про це повідомив професор Франкфуртського університету імені Йоганна Вольфганга Гете Рольфа Маршалека, який керував дослідженням.

– Коли ці вірусні гени знаходяться в ядрі, вони можуть створити деякі проблеми, — зазначив науковець.

Водночас дослідники наголосили, що мРНК-вакцини, такі як препарати компаній Pfizer і Moderna, доставляють генетичний матеріал білка в клітинну рідину, а не в ядро.

Професор вважає, що розробники вакцин AstraZeneca і Johnson&Johnson можуть виправити ситуацію, якщо допрацюють свої препарати та виключивши цей побічний ефект. Компанія Johnson & Johnson вже зв’язалася з лабораторією професора і попросила надати відповідні рекомендації та розглядає можливість внесення корективів у вакцину для запобігання розщеплення.

Читайте
Тромбоз після вакцини від Covid-19: чи є небезпека виникнення

Водночас у Європейській агенції з лікарських засобів вважають, що вакцина від коронавірусу AstraZenecaвикликає тромбоз дуже рідко. Користь препарату продовжує перевищувати ризики. Вакцина запобігає госпіталізаціям, складному перебігу Covid-19 та смерті.

Джерело: Financial Times

Джерело матеріала
loader
loader