Німецькі вчені встановили причину утворення тромбів після щеплення AstraZeneca
Німецькі вчені встановили причину утворення тромбів після щеплення AstraZeneca

Німецькі вчені встановили причину утворення тромбів після щеплення AstraZeneca

Вченим вдалося з'ясувати, чому утворюються тромби після щеплення вакциною AstraZeneca \ фото REUTERS

Група німецьких вчених встановила причину утворення тромбів в деяких випадках після введення вакцини від коронавірусу виробництва AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Крім того, вчені встановили, що необхідно зробити, щоб усунути можливість тромбоутворення. Результати їх дослідження опубліковані на порталі Research Square, але поки ще не обговорювалися міжнародним науковим співтовариством.

Як зазначають вчені з університету ім. Гете у Франкфурті та Ульмському університеті, ключ до проблеми полягає в аденовірусних векторах, які використовуються для доставки спайкового білка вірусу Sars-Cov-2 в організм людини. За словами керівника наукової групи професора Рольфа Маршалека, спайковий білок направляється не в клітинну рідину, де коронавірус зазвичай виробляє білки, а в ядро клітини. В результаті частини спайкового білка розщеплюються і створюють мутації, які не можуть зв'язатися з клітинною мембраною, де відбувається процес імунізації. Мутантні білки потім виводяться клітинами в організм, що і викликає утворення тромбів.

Вакцини Pfizer і Moderna доставляють генетичний матеріал спайкового білка в клітинну рідину, а не в ядро. І після введення цих вакцин утворення тромбів не спостерігається, передає kommersant.

Проблеми з вакциною AstraZeneca

У Європі з 16 млн осіб, які отримали вакцину AstraZeneca, щонайменше у 142 осіб утворилися тромби. У Великобританії з 33 млн осіб, щеплених цією вакциною, тромби були виявлені у 309 осіб і 56 з них померли.

У своєму дослідженні вчені запропонували змінити секвенування спайкового білка і таким чином запобігти його розщепленню. Як повідомляє Financial Times, компанія Johnson & Johnson вже зв'язалася з лабораторією Рольфа Маршалека, щоб отримати рекомендації щодо адаптації вакцини.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Ірина Погоріла

Джерело матеріала
loader
loader