Бойовики не пускають МАГАТЕ на ядерні об'єкти в ОРДЛО: Кравчук зробив заяву
Бойовики не пускають МАГАТЕ на ядерні об'єкти в ОРДЛО: Кравчук зробив заяву

Бойовики не пускають МАГАТЕ на ядерні об'єкти в ОРДЛО: Кравчук зробив заяву

Росія заблокувала перевірку МАГАТЕ ядерних об'єктів на Донбасі / REUTERS
Росія заблокувала перевірку МАГАТЕ ядерних об'єктів на Донбасі / REUTERS

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук звинуватив Російську Федерацію у порушенні договору про нерозповсюдження ядерної зброї через недопуск представників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на окупований Донбас.

Про це йдеться у повідомленні української делегації для участі у Тристоронній контактній групі у Facebook.

У зв’язку з невирішеністю питання доступу інспекції МАГАТЕ на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях України для перевірки стану ядерних матеріалів на кількох об’єктах, українська сторона вкорте порушила це питання в рамках ТКГ.

Зокрема, Кравчук привернув увагу спецпредставника глави ОБСЄ Хайді Ґрау до того, що єдиною причиною ненадання Україні розширеного висновку за результатами застосування гарантій МАГАТЕ в нашій державі у 2020 році стала неможливість проведення інспекції МАГАТЕ на тимчасово окупованих територіях через блокування РФ вирішення цього питання по суті.

«Блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях - це ознаки свідомого порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», - наголосив Кравчук.

За його словами, Україна виходить з того, що блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях - це свідоме перешкоджання роботі міжнародної організації з боку РФ, а у поєднанні з триваючою мілітарізацією Кримского півострова такі дії містять чіткі ознаки порушення з боку РФ зазначеного договору.

Кравчук додав, що очевидним є те, що, перешкоджаючи діяльності МАГАТЕ в Україні, РФ дискредитує себе, в першу чергу, як член Агентства і, в другу, - як постачальник ядерних послуг та технологій до третіх країн.

У квітні 2021 року генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі підтвердив чітку позицію: МАГАТЕ розмовлятиме лише з Україною щодо всіх ядерних об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та Криму, оскільки визнає лише суверенітет Української держави над ними.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Теги за темою
ОРДЛО
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader