Росія ніколи не була посередником у вирішенні конфлікту на Донбасі – США
Росія ніколи не була посередником у вирішенні конфлікту на Донбасі – США

Росія ніколи не була посередником у вирішенні конфлікту на Донбасі – США

Російська Федерація ніколи не була посередником у конфлікті на сході України. Вона розпалила цей конфлікт і продовжує його підживлювати.

Про це заявив в.о. тимчасово повіреного в справах США в ОБСЄ Джеймс Донеган на засіданні Постійної ради ОБСЄ 8 липня. 

Він закликав Кремль вивести свої війська зі сходу України. 

– Одне залишається дуже ясним. Росія не є і ніколи не була посередником у цьому конфлікті. Сполучені Штати закликають Росію відмовитися від свого непродуктивного і шкідливого підходу до конфлікту, який вона розпалила, і вивести свої війська і техніку зі сходу України, – сказав Донеган.

За словами американського дипломата, Кремль використовує Тристоронню контактну групу для запобігання прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі. Таким чином Росія намагається завадити євроатлантичному вибору України. 

– Ми всі бачимо російську хитрість, яка полягає в тому, щоб змусити Україну до прямих переговорів з маріонетками Москви. Обструкціоністський підхід Росії до мирних переговорів викриває її справжній мотив в розпалюванні насильства на сході України – безглузді спроби перешкодити вільно обраному шляху України до повної інтеграції з євроатлантичним співтовариством, – заявив Донеган.

Окремо він закликав Москву припинити окупацію Криму і припинити жорстоке поводження з кримськими татарами, етнічними українцями та іншими жителями півострова.

– Прийшов час Росії припинити свою авантюру в Україні, повернутися до зобов’язань, які вона взяла на себе в рамках ОБСЄ, і виконати свої зобов’язання згідно з мінськими домовленостями та в рамках інших угод, – зазначив американський дипломат.

Нагадаємо, глава держави Володимир Зеленський не виключає ймовірність створення нового формату для врегулювання ситуації на Донбасі та залучення до нього США.

Теги за темою
Війна на Донбасі ОБСЄ
Джерело матеріала
loader