Запуск "Північного потоку-2" несе загрозу безпеці в регіоні - Зеленський
Запуск "Північного потоку-2" несе загрозу безпеці в регіоні - Зеленський

Запуск "Північного потоку-2" несе загрозу безпеці в регіоні - Зеленський

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром" / фото ua.depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запуск газопроводу "Північний потік-2" несе потенційну загрозу безпеці в регіоні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час спільної з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель прес-конференції в Берліні. Трансляція заходу велася на Facebook-сторінці Офісу президента України.

"Відносини між нашими країнами протягом багатьох років є дружніми, міцними і найголовніше - незмінними. Німеччина є одним з ключових наших партнерів, і незмінною є підтримка з боку пані канцлера і держави Німеччина нашого суверенітету, територіальної цілісності і мирного врегулювання на Донбасі", - заявив він.

Зеленський також відзначив незмінність позиції Німеччини щодо невизнання спроб анексії Росією Криму та підтримки європейських устремлінь України.

"Ми відзначили важливість розвитку стратегічного партнерства, двосторонньої взаємодії, економічного співробітництва між нашими державами", - підкреслив президент.

"Дуже важливе питання, про яке ми будемо детально говорити, - це безпека. Для мене це в цілому пріоритет. Це безпека в Україні, це Донбас, це Крим і "Північний потік-2", - сказав він.

За словами президента, на сьогодні український маршрут транспортування газу до Європи є дійсно вагомим стримуючим фактором для РФ.

"Запуск "Північного потоку-2" несе потенційну загрозу безпеці в регіоні", - підкреслив він.

Північний потік-2

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром".

Фінансують проект європейські компанії-французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Спорудження газопроводу призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його своїми силами.

Зеленський переконаний, що після запуску "Північного потоку-2" Росія докладе всіх зусиль, щоб не продовжувати діючий контракт на транзит газу через Україну.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Костянтин Гончаров

Теги за темою
Володимир Зеленський Німеччина Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader