Головним бенефіціаром кризи є РФ, і це питання без відповіді: Кулеба про угоду США і ФРН по "Північному потоку-2"
Головним бенефіціаром кризи є РФ, і це питання без відповіді: Кулеба про угоду США і ФРН по "Північному потоку-2"

Головним бенефіціаром кризи є РФ, і це питання без відповіді: Кулеба про угоду США і ФРН по "Північному потоку-2"

КИЇВ. 22 липня. УНН. Після угоди США і Німеччини стосовно завершення російського проекту газопроводу "Північний потік-2" фундаментальною проблемою залишається те, що й досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати свої зобов'язання, коли йдеться про енергетичну безпеку і транзитний потенціал України. Про це заявив журналістам у четвер, 22 липня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН.

Цитата:

"Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі розуміємо, що головним бенефіціаром кризи, яку створив "Північний потік-2", є Російська Федерація. Це головне питання, на яке немає відповіді, і над ним необхідно працювати", - підкреслив Кулеба.

Деталі

"(Позиція - ред.) викладена в українсько-польській заяві, яка вчора була розповсюджена, і ми наразі маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики пов'язані для України та Центральної Європи, пов'язані зі запуском “Північного потоку-2”. Ми будемо розмовляти із США та Німеччиною з цього приводу. Ми чесно завжди казали, що для нас “Північний потік-2” насамперед є безпековим питанням, і ми б хотіли, щоб формулювання в німецько-американській заяві саме стосовно безпеки були сильнішими", - зазначив Кулеба.

"Що стосується економічного блоку цієї заяви, то ми вивчаємо те, що там викладено, які пропозиції зроблені й будемо готові представити нашу позицію, коли комплексно та детально проаналізуємо те, що запропоновано", - додав голова МЗС України.

При цьому Кулеба наголосив, що є фундаментальна проблема - "пов'язана з тим, що нам досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання та свою частину, коли йдеться про енергетичну безпеку України й збереження ролі України, як транзитної держави".

Контекст

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу “Північний потік-2” в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва “Північного потоку-2”, де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву “Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей”.

Після цього у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу “Північний потік-2” створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Доповнення

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти "Північного потоку-2" через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

Теги за темою
Україна США Німеччина МЗС України Дмитро Кулеба Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader