Палата представників США схвалила збільшення фінансової допомоги Україні
Палата представників США схвалила збільшення фінансової допомоги Україні

Палата представників США схвалила збільшення фінансової допомоги Україні

Палата представників США підтримала збільшення допомоги Україні на 2022 рік / фото REUTERS

Нижня палата Конгресу США - Палата представників - схвалила законопроект про фінансування Держдепартаменту СШАу 2022 році.

Про це повідомили у посольстві України в США.

В ньому збільшено розмір допомоги Україні та внесено поправки щодо санкцій проти російського газопроводу в Європу "Північний потік-2".

Так, у законопроєкті зазначається, що загальна сума коштів, яку мають виділити на програму допомоги Україні по лінії Державного департаменту, Агентства США з міжнародного розвитку та пов’язаних програм становить не менше 481,5 мільйона доларів. Це на 28,5 мільйона доларів більше, ніж у поточному році.

"Із зазначеного кошторису 125 мільйонів доларів будуть виділені на цілі безпекової допомоги Україні за статтею "Міжнародне військове фінансування", що на 10 мільйонів доларів більше, ніж у 2021 році", - сказано у повідомленні.

Для набуття чинності законопроект має бути схвалений Сенатом США та підписаний президентом Джо Байденом.

Угода США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"

Увечері 21 липня стало відомо про досягнення домовленостей між США і Німеччиною щодо запуску "Північного потоку-2" без введення американських санкцій.

Згідно з умовами угоди, сторони обіцяють контролювати дії РФ, щоб та не використала "Північний потік-2" у власних політичних цілях.

Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб зробити можливим продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну до десяти років. Переговори з цього питання повинні початися якомога швидше, але не пізніше 1 вересня.

Німеччина і США будуть заохочувати і підтримувати інвестиції в зелений фонд для України мінімум на 1 мільярд доларів США.

Однак Україні це не сподобалося. Разом з Варшавою Київ опублікував спільну заяву, в якій країнам нагадали про злочини РФ в Європі, зокрема про окупацію Донбасу і Криму. На думку дипломатів, ЄС таким рішенням лише загострить дії Росії.

Крім того, Кулеба зазначив, що Україна хоче більш сильних формулювань щодо своєї безпеки в Угоді. Також глава МЗС дорікнув, що Київ не залучали до підготовки тексту документа.

Автор: Олег Давигора

Теги за темою
США
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader