Угода Байдена та Меркель щодо "Північного потоку-2" - "ведмежа послуга" Києву - Financial Times
Угода Байдена та Меркель щодо "Північного потоку-2" - "ведмежа послуга" Києву - Financial Times

Угода Байдена та Меркель щодо "Північного потоку-2" - "ведмежа послуга" Києву - Financial Times

Україна щорічно втрачатиме по 2 мільярди доларів через "Північний потік-2" / фото REUTERS

Угода США і Німеччини щодо російського проекту "Північний потік-2"- "ведмежа послуга" Україні. Київ після запуску газопроводу втрачатиме по 2 мільярди доларів на рік.

Про це пише газета Financial Times.

На думку видання, "Північний потік-2" дасть Москві можливість постачати газ до Європи по дну Балтійського моря до Німеччини в обхід українського транзитного трубопроводу. Після запуску газопроводу Україна буде втрачати приблизно 2 мільярди доларів на рік, які "життєво необхідні" українській економіці.

При цьому газета пише, що угода щодо "Північного потоку-2 "помилкова, тому що в ньому немає чітких зобов'язань з протидії поведінці РФ, а "зелений фонд" не покриє збитки України. Крім того, угода була підписана без представників Києва, через що складається враження, що "великі країни можуть вирішувати долю дрібніших".

Також автори статті розкритикували час підписання угоди. Річ у тім, що у вересні в Німеччині пройдуть парламентські вибори, після чого Ангела Меркель більше не обійматиме посаду канцлера, тому було б логічніше підписати угоду з уже новим урядом Німеччини.

Деякі радники закликали перемкнути увагу з Росії на Китай, тому що вважали РФ "країною, що в'яне, чий вплив, крім запасів викопного палива, пов'язаний з ядерним арсеналом, який на практиці неможливо використовувати". Водночас такий аргумент помилковий через посилення російської загрози в Європі.

Угода щодо "Північного потоку-2"

21 липня посольство США в Україні оприлюднило спільну заяву США та Німеччини про підтримку України, Європейської енергетичної безпеки та загальних кліматичних цілей.

Згідно з домовленостями, США і ФРН обіцяють не допустити використання Росією енергоносіїв як зброю проти України.

Німеччина має намір призначити Спеціального посланника для підтримки переговорів між Україною і Російською Федерацією про продовження транзиту російського газу через територію України в Європу на термін до 10 років.

Німеччина заснує "Зелений фонд" для України і заохочуватиме залучення іноземних інвестицій у розмірі до 1 мільярда доларів. Також Німеччина має намір розвивати двосторонні енергетичні проекти з Україною.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона хотіла б, щоб формулювання щодо безпеки для України у спільній заяві Німеччини та США щодо "Північного потоку-2" були сильнішими.

Автор: Анастасія Горбачова

Теги за темою
Росія США Німеччина Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader