Дипломати одразу 9-ти країн зробили спільну заяву щодо "Північного потоку-2"
Дипломати одразу 9-ти країн зробили спільну заяву щодо "Північного потоку-2"

Дипломати одразу 9-ти країн зробили спільну заяву щодо "Північного потоку-2"

Не допустити запуску російського газопроводу "Північний потік-2" та посилити обороноздатність України – із таким закликом виступили дипломати одразу дев'яти країн.

Відповідна заява міститься у повідомленні на сайті Сенату США.

Серед підписантів, окрім голоси комітету американського парламенту із закордонних справ, також представники Естонії, Литви, Латвії, Чехії, Ірландії, Великої Британії, Польщі та України.

У спільному рішенні учасники висловили розчарування нещодавньою угодою між США та Німеччиною щодо російського проєкту та наголосили, що як голови комітетів із закордонних справ національних парламентів – продовжують виступати проти добудови "Північного потоку-2".

Дипломати розглядають "Північний потік-2" як суто геополітичний проєкт, спрямований на розширення російського впливу в Європі через домінування на енергетичному ринку.

Вони впевнені, що запуск газопроводу надто сильно вплине на енергетичний баланс Європи, поставить під загрозу національну безпеку держав-членів ЄС і США, а також загрожуватиме нестійкій безпеці та суверенітету України.

"Україна продовжує стикатися із жорстокою агресію Росії та військовою окупацією своєї територій через проєвропейський вибір. У результаті чого загинули вже понад 14 тисяч українців, і щотижня усе більше українських солдатів віддають свої життя, захищаючи Батьківщину та всю Європу. ЄС та Сполучені Штати повинні працювати разом, щоб посилити санкційний тиск на Кремль для протидії агресії в Україні", – нагадали дипломати.

Тож владу Німеччини закликали знизити залежність від газу й прискорити перехід на "зелену енергію". Представники дипкорпусів країн пропонують взяти колективне зобов'язання щодо збільшення підтримки безпеки й обороноздатності України.

У цьому ж контексті НАТО закликали взяти на себе обов'язок посилити стримування дій Росії на східному флангу – від Балтійського до Чорного морів. А також розробити дорожню карту для вступу України в НАТО, якщо країна здійснить необхідні реформи та відповідатиме ухваленим стандартам.

Аби в українського уряду була можливість консолідувати зусилля на шляху до змін – у заяві пропонується узгодити перспективу членства України в Європейському Союзі.

"Ми наполягаємо, що будь-які подальші домовленості з "Північного потоку-2" вимагають консультацій у трансатлантичній сім'ї. Більше того, така дипломатія має відбуватися з урахуванням фундаментального принципу – протидія російській агресії є життєво важливою для усіх членів НАТО, ЄС та наших партнерів у Центральній та Східній Європі", – резюмується у заяві.

Як повідомляв 5.UA, політики та активісти звернулись до Байдена через "Північний потік-2".

Теги за темою
Росія США Євросоюз Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader