Російський газ та війна на Донбасі: про що Меркель у Києві розмовляла із Зеленським
Російський газ та війна на Донбасі: про що Меркель у Києві розмовляла із Зеленським

Російський газ та війна на Донбасі: про що Меркель у Києві розмовляла із Зеленським

Це остання закордонна поїздка Меркель як канцлерки Німеччини.

Газ - це зброя в руках Кремля. Про запуск "Північного потоку-2", ймовірні нові санкції щодо Росії та війну на Донбасі говорили 22 серпня на Банковій. Президент України Володимир Зеленський приймав Ангелу Меркель. Це остання її закордонна поїздка як канцлерки Німеччини.

Про це 22 серпня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пів години переговорів віч-на-віч. Коментуючи їх, президент України наголошує: російський газ - це зброя. Загрозлива, уточнює Зеленський, не лише для України, а й для Європи.

"Це дуже небезпечно. І навіть зараз, коли "Північний потік-2" не добудований, ми бачимо, хто контролює газові ціни в Європі. Ми бачимо, як вони змінюються, як вони стрибають вгору", - сказав Зеленський.

Україна очікує гарантій від західних партнерів, зокрема Німеччини, що Кремль не зможе цю зброю використати проти України, коли газопровід в обхід української території запрацює.

"Я хочу зрозуміти, що буде отримувати Україна і що може втратити наша держава після того, як закінчиться договір 24 року, і хто дає конкретні гарантії Україні", - сказав Зеленський.

Новини України: Меркель в Києві – всі подробиці зустрічі із Зеленським

Ангела Меркель, яка до Києва їхала через Москву, каже, говорила про це з президентом Росії Володимиром Путіним. І виступає за те, щоб контракти на транзит газу через Україну були подовжені якнайшвидше. Якщо ж Росія цим питанням маніпулюватиме, то Німеччина, каже, готова вводити санкції.

"Ми почуваємось відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно. Тому ми чітко сказали, що виступатимемо в рамках ЄС за подальші санкції якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя", - зазначила Меркель.

Німеччина, обіцяє Меркель, матиме окремого уповноваженого з питань транзиту. І вже 23 серпня про "Північний потік-2" говоритимуть міністри енергетики одразу трьох країн – України, Німеччини та США.

І в Москві, і в Києві Меркель говорила про війну на українському Сході. Путіну нагадала, що Крим - це Україна, і Берлін завжди підтримуватиме українську територіальну цілісність. У Києві прямо сказала, що Росія є стороною конфлікту на Сході. Вона ж регулярно саботує "нормандський формат".

"Росія є учасником цього конфлікту, і тому правильно, що Україна відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів", - сказала Меркель.

Завершувати газові переговори Україні доведеться вже за іншого канцлера Німеччини. Ангела Меркель восени завершує свою політичну кар’єру. Президент Зеленський нагородив її орденом Свободи за багаторічну підтримку України. І висловив сподівання, що Меркель таки залишиться активним учасником політичного життя і Німеччини, і Європи.

Джерело матеріала
loader
loader