"Північний потік-2" програв суд у Німеччині: що це означає та як на поразку відреагували у Кремлі
"Північний потік-2" програв суд у Німеччині: що це означає та як на поразку відреагували у Кремлі

"Північний потік-2" програв суд у Німеччині: що це означає та як на поразку відреагували у Кремлі

Суд вважає, що на газопровід повинні поширюватися чинні правила ЄС.

Вищий земельний суд Дюссельдорфа у середу виніс рішення проти Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу "Північний потік-2", який оскаржував рішення про підпорядкування трубопроводу газовій директиві ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Суд відхилив скаргу акціонерного товариства "Північний потік-2" на Федеральне мережеве агентство Bundesnetzagentur, яке постановило не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС.  Суд вважає, що на газопровід повинні поширюватися чинні правила ЄС.

Зокрема, йдеться про норми, які передбачають поділ діяльності з видобутку і транспортування газу.

Так, 4 квітня 2019 року Європарламент ухвалив оновлену директиву, що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять у союз, зокрема і "Північний Потік-2". Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Своєю чергою речник президента РФ Дмитрій Пєсков заявив, що компанія Nord Stream 2 AG повинна сама визначати подальші кроки, повідомляє російський "Интерфакс".

"Це швидше корпоративне питання. Все-таки сама компанія повинна ухвалювати рішення про подальші дії", - сказав він.

"Ми можемо тільки повторити, що "Північний потік-2" - це виключно комерційний проєкт, міжнародний комерційний проєкт, який покликаний внести істотний внесок в енергобезпеку всієї Європи", - зазначив Пєсков.

Нагадаємо:

  • За інформацією американського інформагентства Bloomberg, закінчення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" в територіальних водах Німеччини заплановано на 12 вересня.
  • Своєю чергою під час перемовин з президентом України Володимиром Зеленським канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила про можливість підтримки санкцій проти "Північного потоку-2". Німеччина їх підтримає, якщо РФ почне використовувати газопровід в якості зброї.

Новини тижня: "Північний потік-2" – як домовленості Байдена і Меркель вплинуть на Україну

Джерело матеріала
loader
loader