Робочий візит до США: Україна отримає $60 млн військової допомоги, а Зеленський і Байден обговорять "Північний потік-2"
Робочий візит до США: Україна отримає $60 млн військової допомоги, а Зеленський і Байден обговорять "Північний потік-2"

Робочий візит до США: Україна отримає $60 млн військової допомоги, а Зеленський і Байден обговорять "Північний потік-2"

З питань тимчасово окупованого Криму і Донеччини планує почати зустріч із Джо Байденом Володимир Зеленський. Про це президент сказав українським журналістам під час робочого візиту до Вашингтону. Зустріч з лідером США запланована на сьогодні, передає "5 канал".

Окрім того, зауважив Зеленський, з Байденом говоритимуть про інвестиції. Звісно, порушать питання "Північного потоку-2". Воно, за словами глави держави, є одне з найболючіших для нашої країни. Якщо газогін запрацює, то Україна має домовитися про конкретні умови й гарантії з боку США. Зазначив Зеленський і наголосив, що має на увазі запровадження нових санкцій проти РФ.

У перший день візиту Президент Володимир Зеленський провів вісім зустрічей. Зокрема, з міністром енергетики США Дженніфер Гренхольм та наголосив на важливості започаткування консультацій у форматі Україна – Німеччина – США щодо збереження українського транзиту. Зеленський назвав російський газ найбруднішим у світі. Зокрема, через корупцію, шантаж і маніпуляції. Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо загроз та ризиків "Північного потоку-2". Крім цього, українська компанія Енергоатом й американська Westinghouse Electric домовилися про будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС. Планують спорудити чотири енергоблоки.

Також у вівторок президент Володимир Зеленський з головою Світового банку Девідом Малпассом обговорили земельну реформу. Зеленський мав зустріч із керівником NASA щодо проєктів, до яких може долучитись Україна. Проте найтриваліший був візит до Пентагону. Там Україна та США підписали угоду про стратегічні основи оборонного партнерства. Під час зустрічі міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Джо Байден схвалив надання додаткового пакета дострокової допомоги Україні розміром 60 мільйонів доларів. Вона передбачає також надання протитанкових систем Javelin та інших видів озброєнь.

"Ми знову закликаємо Росію припинити окупацію Криму і покласти край конфлікту на Сході України, що досі триває. Ми вітаємо запровадження Україною реформ, які наближають її до вступу в НАТО. І підтримуємо її майбутнє набуття членства в Альянсі. Президент Байден схвалив надання додаткових 60 мільйонів доларів безпекового пакета, зокрема, Javelin, які допоможуть країні активно протистояти російській агресії", – наголосив міністр оборони США Ллойд Остін.

Володимир Зеленський наголосив: "Дякую пане міністре та уряде, за вашу витривалу позицію у цій ситуації. Ми разом розуміємо, хто винен у цій війні і кого потрібно звинувачувати. Завдяки вам маємо змогу краще й активніше протистояти агресії Росії та захищати українську територію".

Дивіться також: Загострення на фронті та візит Зеленського до США: що кажуть військові і чому мовчить Банкова – сюжет

Теги за темою
США Володимир Зеленський Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader