Швейцарія висунула на "Оскар" фільм про українську гімнастку та Євромайдан
Швейцарія висунула на "Оскар" фільм про українську гімнастку та Євромайдан

Швейцарія висунула на "Оскар" фільм про українську гімнастку та Євромайдан

Швейцарія висунула на премію "Оскар" в номінації "Найкращій міжнародний фільм" стрічку про українську гімнастку і Майдан. Мова йде про фільм "Ольга" (Olga) швейцарського режисера Елі Ґраппе.

Про це повідомляє видання Zaxid.net.

Про що фільм "Ольга"

Стрічка "Ольга" розповідає про 15-річну українську гімнастку, перед якою стоїть вибір: Швейцарія чи Україна. Дії фільму відбуваються у 2013-му році.

Юна спортсменка має вирішити, чи продовжити тренуватися і готуватися до чемпіонату Європи і Олімпійських ігор у Швейцарії, або ж повернутися на Батьківщину, де її мама-журналістка саме висвітлює події Майдану.

У світі "Ольгу" (Olga) представили на Канському кінофестивалі на "Тижні критики". Тоді стрічка також отримала нагороду за найкращий сценарій.

Фільм представляли і на 12-му Одеському кінофестивалі, проте поза конкурсом.

Виробництво фільму "Ольга" і Україна

Головну роль у стрічці Елі Ґраппе зіграла українська гімнастка - Анастасія Будяшкіна. Спортсменка – вихованка Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного.

Фільм "Ольга" створили спільними зусиллями Франції і Швейцарії. До виробництва були долучені і українські спеціалісти, зокрема студія Pronto Film. Проте Україну серед країн-виробників ви не побачите.

Швейцарія висунула на "Оскар" фільм про українську гімнастку та Євромайдан - Фото 1
Постер фільму "Ольга". Фото: cineuropa.org

Усе через скандал навколо 11-го конкурсу кінопроектів Держкіно у липні 2019-го року. Тоді "Ольга" стала одним з переможців.

Проте пізніше з ініціативи міністра культури Володимира Бородянського та голови профільного комітету ВР Олександра Ткаченка результати переглянули і скоротили кількість стрічок, які мали отримати державне фінансування до 46 зі 101.

Фільм "Ольга" опинився серед картин, які втратили держфінансування. Таким чином усі гарантії, які раніше Держкіно обіцяло продюсерам картини, не були дотримані.

Нагадаємо, що кінокритики ВВС обрали найкращі фільми 2021-го року.

Читайте також, чому фільму "Дюна" пророкують мегауспіх.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Цибуля Надія
Цибуля Надія
Редактор новин
loader
loader