Недостаток газа заставит весь мир платить больше: что пишут СМИ о ситуации в ЕС
Недостаток газа заставит весь мир платить больше: что пишут СМИ о ситуации в ЕС

Недостаток газа заставит весь мир платить больше: что пишут СМИ о ситуации в ЕС

Ціни на газ у Європі зростають шаленими темпами і вже побили історичні рекорди. Станом на 15 вересня вартість блакитного палива перевищила $800 за кубометр. З початку вересня ціни піднялися на 30%, і це не кінець.

Одна з причин зростання – низькі запаси пального у сховищах. Наразі вони заповнені на 70%, це на 15% нижче за норму.

Фахівці називають зростання цін шантажем з боку Росії для сертифікації газопроводу Північний потік-2.

Разом з газом у Європі також дорожчає електроенергія. Через зростання цін уряди деяких країн вживають термінових заходів, щоб знизити навантаження на споживачів.

Що пише іноземна преса про зростання цін на газ та електроенергію у Європі, читайте у матеріалі.

Ціни на газ зросли у Європі: що пишуть ЗМІ

За даними європейської дослідницької організації Bruegel, попит на газ у Європі зріс, зокрема, через холодну зиму та перехід на дистанційну роботу.

Однією з причин зростання вартості газу аналітики вважають обмежену пропозицію, яка виникла внаслідок зменшення експорту Росією. Таким чином Кремль намагається вплинути на швидшу сертифікацію газопроводу Північний потік-2.

– Росія також потенційно обмежує доставку природного газу до Європи, щоб підтвердити свою аргументацію щодо початку транспортування через Північний потік -2.

Журналісти Bruegel вважають, що уряди країн повинні захистити вразливі верстви населення від зростання цін. Наприклад, додатковий дохід від цін на вуглець у ЄС та ПДВ на енергію можна повернути громадянам у вигляді одноразових виплат.

Американське видання CNBC пише, що переломний момент у цій ситуації настане через кілька місяців, коли буде зрозуміло, яка зима очікується у Європі. Якщо осінь та початок зими будуть м’якими – ціни можуть впасти, якщо ж ні – навпаки.

– Нестача газу в Європі може змусити весь світ платити більше, щоб зігрітися цієї зими.

Financial Times вважають підвищення цін спробою Росії тиснути на уряди європейських країн, зокрема на Німеччину.

– Росія надсилає менше газу до Європи з причин, які запекло обговорюються у промисловості. Вони варіюються від потреби Росії поповнити власне сховище до підозр, що вона намагається тиснути на європейські уряди, зокрема Німеччину, для схвалення запуску надзвичайно суперечливого газопроводу Північний потік-2.

Журналісти видання наголошують, що “м’яка зима може заспокоїти ринок“. Також на врегулювання цін може вплинути накопичення вітрової енергії, що зменшить використання газу для виробництва електроенергії. А ось затримка з сертифікацією Північного потоку-2 навпаки погіршить ситуацію.

– Трейдери також очікують схвалення Німеччиною будівництва газопроводу Північний потік 2 з Росії. Хоча деякі сумніваються, скільки додаткового газу буде доставлено в Європу в цьому році, є побоювання, що затримка із запуском лінії може погіршити ситуацію.

Як наголошує Forbes, високі ціни вплинуть на відновлення світової економіки від пандемії. Ситуація з газом у Європі показує, наскільки у світі недооцінюють це паливо.

– Світ зараз затьмарений дефіцитом природного газу, а ціни різко зростають, що є головним свідченням того, наскільки масове паливо у світі недооцінюють як ЗМІ, так і політики.

Про вплив зростання вартості газу на світову економіку також пишуть The New York Times. Від цього передусім страждатимуть люди, чиє фінансове становище і так було погіршене через пандемію.

– Біль відчувається по всій Європі, де газ використовується для опалення та приготування їжі, а також для виробництва електроенергії.

Читайте
Зростання цін на газ у Європі: як це вплине на Україну і до чого тут ПП-2

Джерело: Bruegel, CNBC, Financial Times, Forbes, The New York Times

Теги за темою
газ Європа електроенергія Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader