/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F5731a3a66071639fddf7cfbd647bd985.png)
Особливості осіннього меню: як у цю пору року урізноманітнити раціон, щоб було смачно та корисно
Експерти здорового харчування назвали буденну страву, яка особливо потрібна восени.
Восени, коли організму бракує вітамінів, у меню обов’язково повинні бути каші. Фахівці зі здорового харчування стверджують, що ця буденна страва принесе чимало користі організму в осінню пору року.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Каші є джерелом складних вуглеводів, тому вони дуже потрібні в раціоні, хоча далеко не всі, особливо діти, полюбляють їх у своєму меню.
Експертка зі здорового харчування Лора Філіппова, яка також є мамою двох п'ятикласників, знає це з власного досвіду. “Насправді вони люблять каші, але перебирають, як і всі діти”, - каже вона.
Щоб задовольнити примхи "гурманів" жінка готує цю страву в мультиварці. “По-перше, це зручно і швидко. Ти не контролюєш процес, воно саме все робиться. По-друге, крупа нагрівається не лише знизу, а й з усіх боків, як у пічці, і це дуже смачно”, - зізнається вона.
Крім того, це ще й дуже корисно, зазначають медики.
Секретом приготування доброї каші є те, що її потрібно довго варити. Але навіть тут можна схитрувати. “Ми можемо варити протягом трьох годин, а можемо зерно залити окропом звечора. Воно буде набухати і таким чином час на варку значно зменшиться”, - пояснює лікарка-ендокринологиня Оксана Палладіна.
За словами дієтологині Каріни Дейнеко, серед каш, які є на прилавках наших магазинів, найбільш цінними є гречка, пшоняна каша або пшоно та вівсяна каша.
Їсти каші краще до обіду. Але людям, які мають проблеми із зайвою вагою чи рівнем цукру, краще обмежити їх у своєму раціоні. Натомість, їм не зайвим восени буде "підсісти" на сезонні овочі та фрукти, горіхи.
“Гарбуз, гарбузове насіння - це те, що треба включати в наш раціон. А також яблука різних сортів”, - зауважила лікарка Оксана Палладіна.
За її словами, треба включати в раціон також продукти, які містять певну кількість жирів - яєчний жовток, жирні сорти морської риби, наприклад оселедець.
Каріна Дейнеко радить для профілактики респіраторних захворювань вживати квашені овочі, які містять необхідний для цього вітамін С.
Корисним буде і традиційний національний продукт — сало. В холодну пору року в людей підвищується апетит, а шматочок сала дасть відчуття ситості.
Новини України: чому каші є важливим продуктом осіннього раціону
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fe12f5c77095773c71b9fd74a0f89c70e.jpg)
Лауреата Нобелівської премії з медицини не можуть знайти: що сталося з імунологом Фредом Рамсделлом
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fde176ba073054b83765f5054ddf0e2ef.jpg)
5 справ з прибирання, які треба зробити вранці: проведете день без стресу
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fd4f4c86d00e9525d01014118c959bc17.png)
Безкоштовна реабілітація для військових: хто може отримати допомогу
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fe65c79886a5464ef3775a5259e64bfd8.jpg)
Законопроєкт про допоміжні репродуктивні технології містить низку неприпустимих обмежень - експерт
Загроза для печінки: солодкі та дієтичні газові напої підвищують ризик захворювань
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fd9dc21d5b75f13164a59dbc574009a95.jpg)
Лікарні прифронтових громад отримають додаткове фінансування: як підвищать зарплати
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F61f962835c642ad49bdc0ae4ffe3c827.jpg)