МОЗ роз’яснив, кому не можна робити щеплення від коронавірусу
МОЗ роз’яснив, кому не можна робити щеплення від коронавірусу

МОЗ роз’яснив, кому не можна робити щеплення від коронавірусу

Переважна більшість людей не має протипоказань до щеплення від коронавірусу 
фото: glavcom.ua

Відсоток людей, що мають протипоказання до введення вакцини від Covid-19, дуже маленький

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, кому не можна вакцинуватися від коронавірусу. Відсоток людей, що мають протипоказання до введення вакцини від Covid-19, дуже маленький.

Як повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі «Сніданку з 1+1», коли мова йде про протипоказання до введення вакцини, то слід розрізняти кілька речей.

Є так звані абсолютні медичні протипоказання – ситуації, коли вакцину ні в якому разі не вводять людині, повідомив Кузін.

«Така ситуація виникає, коли у людини є гіперчутливість – непереносимість одного з компонентів препарату. Відсоток таких людей мінімальний – майже одна сота від загальної популяції людей», – говорить санлікар.

Це ті люди, які важко перенесли перше щеплення. Наприклад, отримали анафілактичний шок або алергічну реакцію. В такому випадку мова йде саме про медичні протипоказання, а тому другу вакцину таким людям не вводять. Лабораторного тестування «наперед» зараз провести не можна, зазначив Кузін. Якщо, наприклад, людина має серцево-судинні захворювання, або онкологію, то варто проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем перед щепленням.

До слова, у «Дії» з'являться нові «коронавірусні» сертифікати. Тобто, в Україні найближчим часом будуть фактично всі три види сертифікатів, які зараз є на рівні ЄС – це сертифікати вакцинації, тестування та одужання від Сovid-19.

Тим часом регулятор ЄС затвердив щеплення третьою дозою вакцини Pfizer.

Також повідомлялося, що у випадку з Covid-19 вакцинація дає сильнішу імунну відповідь, ніж перенесене захворювання, хоча зазвичай відбувається навпаки.

До слова, у МОЗ повідомили, що майже усі госпіталізовані з коронавірусом в Україні – невакциновані.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader