Відмова від підтримки бойовиків, визнання відповідальності за війну на Донбасі: в ЄС звернулися до Росії
Відмова від підтримки бойовиків, визнання відповідальності за війну на Донбасі: в ЄС звернулися до Росії

Відмова від підтримки бойовиків, визнання відповідальності за війну на Донбасі: в ЄС звернулися до Росії

В Євросоюзі звернулися до РФ із закликами, які стосуються російської агресії проти України / ілюстративне фото Reuters

В Євросоюзі закликали Росію припинити фінансування бойовиків на Донбасі й використовувати свій вплив на них для припинення вогню.

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками 23-го саміту Україна – Європейський Союз, яку затвердили президент України Володимир Зеленський, очільник Європейської Ради Шарль Мішель та глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Зокрема, у ЄС підкреслили важливість повного впровадження заходів, про які було домовлено під час нормандського саміту в Парижі в грудні 2019 року, а також повного виконання Мінських домовленостей, підкреслюючи відповідальність Росії як сторони конфлікту.

У ЄС також привітали конструктивний підхід України у нормандському форматі та Тристоронній контактній групі та закликали Росію теж діяти конструктивно та брати сумлінну участь у переговорах в рамках цих форматів для вирішення конфлікту.

"Ми засуджуємо порушення припинення вогню збройними формуваннями, що підтримуються Росією, а також закликаємо Росію повністю визнати свою відповідальність в цьому контексті та використати свій значний вплив на збройні формування, які вона підтримує, відновити всеосяжне припинення вогню, виконати Мінські домовленості в повному обсязі, надати вільний та безперешкодний доступ Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ до непідконтрольних уряду України ділянок уздовж українсько-російського державного кордону, відповідно до її мандату", – йдеться у заяві.

У Євросоюзі також висловили жаль щодо рішення Росії не погоджуватись на продовження спостережної місії ОБСЄ на двох контрольно-пропускних пунктах російсько-українського кордону (Гуково та Донецьк).

"Ми повторили наш заклик до Росії невідкладно припинити підбурення конфлікту наданням фінансової та військової допомоги озброєним формуванням, які вона підтримує, а також вивести російські війська та техніку від східного кордону України та з Кримського півострова", – наголошується в тексті.

У ЄС наголосили, що стурбовані присутністю російської військової техніки та особового складу на непідконтрольних уряду України територіях Криму та Донбасу.

"Ми наполегливо вимагаємо від Росії виконати свої зобов’язання відповідно до Віденського документу, а також забезпечити більше прозорості та правдиво пояснити розгортання військових сил та техніки в цих районах", – сказано в документі.

Крім того, в Євросоюзі закликали РФ негайно звільнити всіх українських політв'язнів, яких незаконно утримують на російській території та у захопленому Криму.

Урсула фон дер Ляйєн закликає Російську Федерацію визнати відповідальність у якості сторони конфлікту за врегулювання ситуації на Донбасі, як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила за підсумками засідання в рамках саміту Україна – ЄС.

Президент Єврокомісії сказала, що Україна може бути впевнена в непохитній підтримці та відданості Євросоюзу щодо її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності.

"І ми продовжуємо підтримувати виконання Мінських домовленостей повністю. Ми віддаємо належне Україні за її зусилля. Ми повністю підтримуємо вашу позицію і позицію уряду вашого президента. І ми закликаємо Росію взяти на себе відповідальність як сторони конфлікту", – підкреслила президент Єврокомісії.

Черговий саміт Україна – ЄС проходив у Києві 12 жовтня.

Нагадаємо, Росія в березні 2014 року після введення військ окупувала український Крим та почала дестабілізувати ситуацію на Донбасі. РФ постачає на окуповані території Донецької та Луганської областей озброєння і направляє найманців та військових. Бойові дії в Луганській і Донецькій областях тривають з середини квітня 2014 року.

Влада РФ постійно заперечує свою роль у війні на Донбасі. Росія стверджує, що на Донбасі нібито відбувається "громадянська війна", а рішення щодо врегулювання конфлікту українська влада повинна знайти з бойовиками самопроголошених "ДНР/ЛНР".

Питання Криму російська влада називає "закритим". Київ створив для деокупації півострова "Кримську платформу", 23 серпня пройшов її перший саміт.

Автори: Віталій Саєнко,Антоніна Доломанжи

Теги за темою
Росія Євросоюз Донбас Крим
Джерело матеріала
loader
loader