Газпром погрожує Молдові зупинкою поставок газу за відсутності контракту
Газпром погрожує Молдові зупинкою поставок газу за відсутності контракту

Газпром погрожує Молдові зупинкою поставок газу за відсутності контракту

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Російська державна компанія Газпром погрожує зупинити поставки газу в Молдову, якщо не буде повністю проведена оплата за постачання газу і, відповідно, не буде підписаний новий контракт з 1 грудня цього року. Про це пише УНН з посиланням на ТАСС.

Деталі

Як заявив представник Газпрому Сергій Купріянов, вони готові продовжити контракт при повному погашенні боргу за вересень і жовтень поточного року. При цьому він звинуватив саме владу Молдови в ситуації, яка склалася з поставками в країну російського газу.

"В даний час склалася досить складна ситуація з поставками російського газу в Молдову. Вина за це цілком і повністю лежить на владі Молдови. Йдеться про кризу неплатежів з боку Молдови за російський газ", - сказав він.

Він наголосив, що борг нібито становить 433 млн дол., а з урахуванням прострочення платежів загальна сума заборгованості становить 709 млн дол.

Контекст

Парламент Молдови за пропозицією уряду ввів режим надзвичайного стану через дефіцит газу в країні.

Як повідомила в ході брифінгу в п’ятницю прем’єр-міністерка республіки Наталя Гаврилиця, у жовтні республіка імпортує з Росії на третину менше необхідних обсягів і тиск у газотранспортній мережі впав до критичних значень. Тим часом молдавська делегація у Москві повідомила, що переговори по новому контракту з “Газпромом”, на яких Кишинів домагається суттєвої знижки на газ, поки проходять безрезультатно.

“Молдовагаз” і “Газпром” 30 вересня продовжили контракт на поставку газу до кінця жовтня, на час переговорів. У цьому місяці республіка буде імпортувати паливо за ринковою ціною — близько 790 доларів за 1 тис. Куб. м. В той же час в минулому році вона платила в середньому 148,87 доларів за 1 тис. куб. м, і майбутнє подорожчання викликало стурбованість громадськості.

Влада Молдови на переговорах з “Газпромом” просить знизити ціну, розраховуючи платити в середньому 200-300 доларів за 1 тис. куб. метрів. Натомість Кишинів пропонує обговорити погашення історичних боргів, а також відсунути терміни впровадження положень Третього енергетичного пакета ЄС, який зачіпає інвестиції “Газпрому” у Молдові.

Теги за темою
Росія газ Молдова
Джерело матеріала
loader
loader