"Північний потік-2" не може бути комерційним проектом - МЗС Німеччини
"Північний потік-2" не може бути комерційним проектом - МЗС Німеччини

"Північний потік-2" не може бути комерційним проектом - МЗС Німеччини

Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає "Північний потік-2" спільним комерційним проектом / Ілюстрація REUTERS

Російський газопровід "Північний потік-2" не може бути приватним комерційним проектом, оскільки вінвідіграє велику геостратегічну роль. 

Таку думку висловила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, повідомляє Wiwo.de.

Таким чином, як пише видання, позиція влади розділилася. Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає "Північний потік-2" спільним комерційним проектом.

"Останні кілька років з урахуванням різних уявлень в Європі прояснили, яку геостратегічну роль відіграє "Північний потік-2", - сказала Бербок.

Разом з тим, екс-генсекретар ХСС Олександр Добріндт виступив за введення в експлуатацію газопроводу, але тільки після того, як будуть усунені юридичні перешкоди. "Постійно ставити під сумнів "Північний потік-2" – принципово неправильний підхід", – зазначив Добріндт.

"Північний потік-2":

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України. 10 вересня в Росії заявили про завершення будівництва. "Північний потік-2" запустять після сертифікації, за прогнозами, на початку 2022 року.

10 вересня в Росії заявили про закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

23 вересня 2021 року стало відомо про те, що в Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".

4 жовтня газом почали заповнювати першу нитку газопровід.

15 листопада 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку НАК "Нафтогаз України" на участь у процесі сертифікації компанії Nord Stream 2 AG, яка є оператором газопроводу "Північний потік-2".

Наступного дня BNetzA призупинило процедуру сертифікації. Регулятор дійшов висновку, що сертифікація можлива лише після того, як оператор приведе свою організаційно-правову форму у відповідність до законодавства Німеччини.

27 листопада 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що російський газопровід "Північний потік-2" може запрацювати без сертифікації. У цьому випадку доведеться сплатити штраф у розмірі приблизно 1 мільйон євро.

Теги за темою
Північний потік-2
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader