Влада втратила інтерес. Що сталось з розробкою української вакцини від Covid-19
Влада втратила інтерес. Що сталось з розробкою української вакцини від Covid-19

Влада втратила інтерес. Що сталось з розробкою української вакцини від Covid-19

Академік Андрій Сибірний заявив, що роботи з випробування української вакцини зупинилися через брак грошей
фото: Суспільне

Препарат пройшов успішне випробування на першому етапі, але потім влада втратила інтерес до вітчизняної вакцини

Українські науковці з Інституту біології клітин Національної академії наук призупинили подальшу розробку вакцини від коронавірусу. Причиною стала нестача грошей та відсутність інтересу з боку влади. Про це заявив керівник Інституту, академік Андрій Сибірний, повідомляє «Суспільне».

За словами вченого, вакцина пройшла успішне випробування на першому етапі: у піддослідних мишей з'явилися антитіла до вірусу. Але далі потрібно було перевіряти, чи захищає вакцина від смерті через Covid-19 на трансгенних мишах у Польщі, бо в Україні немає відповідних лабораторій.

«Не вдалося, тому що Національний фонд досліджень України морочив нам голову півроку, але так і не дозволив перевести гроші до Польщі, хоча жодної заборони на це немає», – стверджує Сибірний.

Наступний етап повинен полягати у дослідженні вакцини на великих тваринах - ховрахах і приматах. Але для цього потрібно багато дорогих препаратів загальною вартістю 300-500 млн євро.

«Ніхто не готовий це робити. Я розмовляв із МОЗ, вони кажуть: «Ми не будемо це фінансувати. Нехай Фонд цим займається». Це зависло. Був інтерес президента та прем'єра, коли на ринку вакцин було мало. Тепер вакцин повно. Інтересу до них немає», – сказав Андрій Сибірний.

Перспективи успішної розробки вітчизняної вакцини від Covid-19 вчений скептично оцінює. За його прогнозом, далі ці роботи не проводитимуться.

Як раніше повідомлялося, українські вчені з львівського Інституту біології клітин винайшли пероральну вакцину від коронавірусу, яка може використовуватись у вигляді таблетки, спрею чи мікстури. Вакцину требаа було тестувати у лабораторії Гданська (Польща).

Також голова МОЗ Віктор Ляшко розповдав, коли може з’явитися перша українська вакцина. Він казав кілька місяців тому, щоу кінці поточного року будуть відомі терміни дедлайну виробництва.

Вже у листопаді в інтерв’ю «Главкому» головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, що розробкою української вакцини проти Covid-19 займаються декілька ініціативних груп науковців, але ще жодна розробка не перебуває на стадії доклінічного випробування. Головний санлікар наголосив, що ще жодна наукова розробка не досягнула стадії випробування.

Джерело матеріала
loader
loader