Китайські вчені нагадали про шкоду червоного м'яса для здоров'я та довкілля
Китайські вчені нагадали про шкоду червоного м'яса для здоров'я та довкілля

Китайські вчені нагадали про шкоду червоного м'яса для здоров'я та довкілля

КИЇВ. 6 січня. УНН. Вживання червоного м'яса завдає шкоди здоров'ю та довкіллю. Про це заявили вчені китайського університету Гонконгу, передає УНН із посиланням на sustainability-times.com.

Деталі

Китайці є шанувальниками червоного м'яса. На тлі цього виробництво продукту в країні зростає з року в рік. Так, з 1980 до 2010 року воно зросло на 433% - з 15 до 80 мегатонн. Зростання попиту на м'ясо, у свою чергу, змінило методи ведення сільського господарства.

"Це майже подвоїло викиди аміаку, який виділяється з азотних добрив та гною, а також підвищило вміст у повітрі дрібнодисперсних частинок PM2,5. Відомо, що вони здатні проникати глибоко у легені, спричиняти респіраторні та серцево-судинні захворювання та рак", - нагадують вчені.

Забруднене повітря, у свою чергу, є причиною тисяч передчасних смертей.

"Якби китайський раціон було замінено на менш м'ясний, викиди аміаку значно знизилися б. І можна було б уникнути майже 75 тисяч передчасних смертей на рік", - переконані фахівці.

У 80-ті роки головним пріоритетом для китайців було задоволення основних потреб населення у продуктах харчування, нагадують учені.

"Але тепер, коли проблема недоїдання суттєво зменшилася, потрібно шукати стійкіший шлях виробництва та споживання продуктів харчування.

"Поточну траєкторію вибору продуктів харчування в Китаї має бути змінено, щоб зменшити її вплив на здоров'я людини та навколишнього середовища як усередині країни, так і в усьому світі", - зазначає професор Сяоюй Ян.

До теми

Під час COVID-19 підвищується ризик збільшення в'язкості крові та закупорення судин, тому важливо звертати увагу на продукти харчування, а також регулярно вимірювати рівень холестерину.

Відмовитися краще від ковбас, копченостей та свинини. Загалом нині червоне м'ясо вважають продуктом, який варто вживати з обережністю.

МОЗ України рекомендує обмежити вживання червоного м'яса до 500 г на тиждень.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса та розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози та простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання м'ясної продукції та червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

Червоне м'ясо - всі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, зокрема яловичина, телятина, свинина, ягнятина, баранина, конина та козлятина.

Теги за темою
Китай вчені
Джерело матеріала
loader
loader