З 1 січня 2022 року у школах України почали готувати для школярів за новим меню. Проте не всім дітям подобаються незвичні страви.
Розробник нового харчування в українських школах, кулінар та ресторатор Євген Клопотенко у Facebook пояснив причини цього та дав кілька порад батькам, як діяти.
Клопотенко нагадав, що згідно з новими правилами, у раціоні шкільного харчування має бути менше хліба, солі та цукру і більше овочів, фруктів та м'яса.
Батькам, чиї діти незадоволені шкільною їжею, він насамперед рекомендує
- перевірити, наскільки їдальня дотримується нових норм - це можна зробити за посиланням. Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам – це порушення, говорить експерт.
- якщо шкільні кухарі різко відмовилися від цукру та солі, то це також є порушенням, оскільки передбачено плавний перехід із поступовим їх скороченням, говорить Клопотенко.
- батьки мають переконатися, якщо у школі декларують, що готують за меню Євгена Клопотенка, то їжа відповідає його рецептам - це можна зробити за посиланням.
При виявленні порушень, Клопотенко радить попросити роз'яснень у адміністрації школи. Якщо вирішити проблему не вдалося, слід звернутися до Держпродспоживслужби. Для подібних звернень створено спеціальний чат-бот у Телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot.
Нагадаємо, в Україні з 1 січня закінчився перехідний період оновлення процесу закупівель та освоєння нових технологій приготування страв у шкільних закладах. Наразі реформа шкільного харчування повинна запрацювати повною мірою.
Як повідомляв УНІАН, 28 липня 2021 року Кабінет міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти з метою підвищення харчової цінності раціону.
18 серпня 2021 року Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також мораторію за застосування штрафних санкцій за результатами перевірок, проведених до 1 січня.
З вересня у школах впровадили нове меню, воно складається зі 160 страв. Передбачається, що раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.