Інфікування коронавірусом істотно підвищує ризик розвитку у пацієнта цукрового діабету, причому протягом пари тижнів після появи перших симптомів COVID-19. Особливо високий цей ризик у дітей до 18 років.
Такий висновок міститься відразу в декількох дослідженнях на цю тему, проведених вченими з США і низки інших країн, повідомляє Бі-бі-сі.
Автори одного з них підрахували, що тільки за перші місяці епідемії із загального числа госпіталізованих з підозрою на коронавірус хворих в Китаї, Італії та США майже кожному сьомому пацієнту в ході лікування коронавірусу був вперше діагностований ще й цукровий діабет.
У дітей, які інфікувалися коронавірусом, за останніми даними американських Центрів контролю і профілактики захворювань (CDC), ризик розвитку діабету протягом найближчого місяця після зараження збільшується більш ніж в 2,5 рази.
Підвищений рівень цукру в крові є одним з поширених симптомів посткоронавірусного синдрому (ПКС), більш відомого як "довгий ковід" - коли симптоми, що з'явилися в результаті інфікування COVID-19, розтягуються на кілька місяців вже після перенесеної інфекції.
Більшість експертів поки утримуються від відповіді на питання, наскільки великі шанси таких пацієнтів на повне одужання, проте практикуючі лікарі кажуть, що їм такі випадки відомі.
Численні наукові роботи з усього світу вже давно і дуже переконливо показують зв'язок між коронавірусом і цукровим діабетом - як 1-го, так і 2-го типу. Причому зв'язок цей двосторонній.
Те, що наявність у пацієнта діабету (як і інших порушень обміну речовин, включаючи зайву вагу) в разі інфікування COVID-19 відразу відносить його в групу ризику і сильно погіршує медичний прогноз, стало очевидно ще в перші місяці пандемії.
Тепер все більш чітко простежується і зворотний зв'язок: коронавірус може спровокувати у пацієнта розвиток цукрового діабету в ході зараження.
Ризик захворіти на цукровий діабет істотно вище у тих, хто переносить інфекцію у важкій формі, що вимагає госпіталізації. Втім, зафіксовані і випадки розвитку цукрового діабету після легкого протікання коронавірусу, і навіть у тих, хто переніс зараження COVID-19 безсимптомно.
В цілому це досить стандартна реакція організму на триваюче запалення - в тому числі і у найздоровіших (в іншому) людей. Однак у випадку з коронавірусом повернути цукор в норму медикам вдавалося далеко не у всіх хворих.
Особливо стурбовані цим фактом педіатри. За даними американських Центрів контролю і профілактики захворювань (CDC), зараження коронавірусом неповнолітньої дитини значно підвищує ризик розвитку у неї діабету вже в найближчий місяць (за деякими оцінками - в 2,6 рази).
Що таке цукровий діабет
Цукровий діабет - загальна назва декількох хвороб неінфекційного походження (тобто заразитися ними від хворої людини не можна). Об'єднує їх загальний основний симптом: через проблеми з засвоюваністю глюкози в крові сильно підвищується рівень цукру.
Накопичуючи глюкозу, кров густіє, через що рано чи пізно починають пошкоджуватися судини, особливо найтонші капіляри (наприклад, в очах, що може привести до сліпоти).
Однак, незважаючи на схожість симптомів, хвороби мають абсолютно різне походження - і, відповідно, вимагають різного підходу до лікування.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Що робити після позитивного тесту на COVID-19: у МОЗ нагадали алгоритм
- У Британії шукають добровольців, які заразилися б COVID-19 в ім'я науки
- В ЄС схвалили ковід-таблетки для лікування людей з ризиком розвитку важкої форми