Навального засудили до 9 років колонії суворого режиму, а його адвокатів затримали
Навального засудили до 9 років колонії суворого режиму, а його адвокатів затримали

Навального засудили до 9 років колонії суворого режиму, а його адвокатів затримали

У Лефортовському московському суді в ході виїзного засідання в покровській колонії винесли обвинувальний вирок опозиціонеру Олексію Навальному, а також йому обрали запобіжний захід у вигляді 9 років колонії суворого режиму і штрафу в 1,2 млн рублів.

Опозиціонеру інкримінують особливо велике шахрайство і образу суду, пишуть росЗМІ.

Версія слідства: у чому звинувачують Навального

Згідно з версією слідчих, юридичними особами Навального з громадян були зібрані донати на 588 млн рублів, які ті нібито мали намір пожертвувати фондам, але, мовляв, опозиціонер понад 356 млн з цієї суми витратив на блага особистого характеру: придбав майно, матеріальні цінності і сплатив витрати, включно з відпочинком за кордоном.

Навального засудили до 9 років колонії суворого режиму, а його адвокатів затримали - Фото 1
Навальний на засіданні суду в колонії

Навальний визнаний винним у чотирьох випадках шахрайства - згідно з кількістю нібито потерпілих, фігурантів справи.

В ході засідання було допитано 16 осіб, які виступають як свідки сторони обвинувачення, серед яких 3 йшли як потерпілі, 2 як експерти і 9 як свідки, включно з колишнім співробітником ФБК Федором Горожанко, який вирішив підтримати сторону захисту і озвучив скаргу на тиск в СК. За словами горожанко, кримінальна справа проти Навального абсурдна.

Сторона захисту Навального

Згідно із заявою Навального, що прозвучала в суді, потерпілими виступили підставні особи. Захист представляли 30 свідків, які постійно жертвували в ФБК. Ці люди запевнили суд у добровільності своїх вкладів і прозорості фінансових операцій з боку Навального.

"Для чого я створив цю організацію? Я створив її - запишіть, будь ласка, в протокол - тому що я ненавиджу цю владу. Я вважаю її огидною і злодійською" - заявив опозиціонер.

Навального засудили до 9 років колонії суворого режиму, а його адвокатів затримали - Фото 2
Навальний заявив про ненависть до російської влади

Навальний визнаний також винним у неповазі до суду в ході процесу з розгляду справи про наклеп на ветерана Гната Артеменка. У 2021 році політик був оштрафований за це на 850 тис.рублів.

Сторона звинувачення запитувала для Навального 13 років колонії суворого режиму і накладення штрафу в 1,2 млн рублів. Зараз опозиціонер перебуває в колонії Покрова, де продовжує відбувати 2,8 років за звинуваченням у справі "Ів Роше".

Зазначимо, що після судового засідання адвокати Навального — Вадим Кобзєв і Ольга Михайлова — були затримані. Однак до цього юристи повідомили представникам ЗМІ про намір оскаржити вирок опозиціонеру.

Раніше ми писали, що українська блогерка Софія Стужук мовчить про війну, щоб не втратити російських підписників.

Дізнайтеся також, як глашатай Путіна Пєсков відреагував на інцидент з Овсянніковою на "Першому каналі".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Танчик
Катерина Танчик
Редактор новин
loader
loader