Саміт ЄС. Переговори щодо України складніші, ніж очікувалося – журналіст
Саміт ЄС. Переговори щодо України складніші, ніж очікувалося – журналіст

Саміт ЄС. Переговори щодо України складніші, ніж очікувалося – журналіст

Деякі лідери Євросоюзу також хочуть статусу кандидата для Боснії і Герцеговини

На саміті лідерів Євросоюзу, що триває 23 червня, переговори про статус кандидата на членство для України відбуваються складніше, ніж очікувалося. Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода» з Брюсселя Рікард Йозвяк.

За його словами, проблема в тому, що деякі країни також хочуть статусу кандидата до ЄС для Боснії і Герцеговини.

«Переговори про надання статусу кандидата для України і Молдови виявилися трохи складнішими в Європейській Раді, ніж передбачалося, оскільки деякі країни також хочуть отримати статус кандидата для Боснії і Герцеговини», – написав журналіст.

Додамо, що і зустріч глав держав і урядів країн-членів Євросоюзу та країн Західних Балкан завершилася без конкретного прогресу. Про це повідомляє Австрійське агентство преси (APA).

«Саміт глав держав і урядів ЄС із Західними Балканами завершився без конкретного прогресу. Відкриття переговорів про вступ з Північною Македонією та Албанією блокується й надалі, що підтвердив у четвер високопоставлений чиновник ЄС після майже чотиригодинних обговорень у Брюсселі. За його словами, не відбулося й зближення із Сербією у суперечці щодо імплементації санкцій ЄС проти Росії», – йдеться у публікації.

Агентство зазначає, що пресконференцію, яка планувалася після обговорень за участю президента Євроради Шарля Мішеля, президента Франції Еммануеля Макрона та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн, було скасовано «через брак часу». А вже о 15:30 мав розпочатися власне саміт ЄС, на якому буде розглянуто, зокрема, питання надання статусу кандидата на членство Україні та Молдові.

За інформацією АРА, під час саміту ЄС - Західні Балкани канцлер Австрії Карл Негаммер наполягав на «одних правилах для всіх».

«Ми не повинні використовувати подвійні стандарти, коли йдеться про процес вступу до ЄС», – заявив глава австрійського уряду.

Своєю чергою німецький канцлер Олаф Шольц також закликав до прогресу в процесі вступу до ЄС шести країн Західних Балкан.

Нагадаємо, сьогодні, 23 червня, Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу.

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата.

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури.

До слова, 8 червня Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС «як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України».

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader