Технологія контролю розуму може бути не такою далекою
Технологія контролю розуму може бути не такою далекою

Технологія контролю розуму може бути не такою далекою

Скільки фантазій наукової фантастики вже не є фантастикою? Або, щобільше, скільки фантазій наукової фантастики тепер є нормальною частиною нашого повсякденного життя? Не зважаючи на те, що все ще є багато теорій про віддалену реальність, інші ідеї, як-от управління технологіями за допомогою розуму, можуть бути не такими далекими, як ми думаємо. Згідно з нещодавньою статтею в The Conversation,  військовослужбовці незабаром зможуть використовувати нанотехнології, імплантовані в мозок, щоб озброїтися на іншому кінці світу. 

Певні крихітні комп’ютерні чіпи можуть навіть впливати на поведінку користувача, запобігаючи виробленню гормонів, пов’язаних зі страхом і тривогою. Все це можливо, якщо розшифрувати сигнали мозку та надіслати їх зовнішньому пристрою. Ці технології називаються інтерфейсами мозок-комп’ютер. Ці пристрої символізують майбутнє, де користувачеві просто потрібно придумати дію чи команду, і це буде втілено в реальність через мозковий чіп. 

Інтерфейси «мозок-комп’ютер» зараз знаходяться на стадії тестування — і фактично для досить альтруїстичних цілей. Технологія використовується для людей із неврологічними травмами, такими як травми спинного мозку або нервово-м’язові захворювання, повідомляє The Conversation. Крихітні чіпи, імплантовані в мозок пацієнтів, допомагають їм орієнтуватися в викликах повсякденного життя, мобільності та спілкування, наприклад рухати мишею на планшеті своїми думками.

Концепцію технології інтерфейсу «мозок-комп’ютер», яка допомагає пацієнту з важким АЛС спілкуватися зі своєю сім’єю, неважко підтримувати, але використовувати ту саму технологію для керування закордонними ракетами або викорінення страху, занепокоєння чи невпевненості під час військової операції бойове завдання – це зовсім інша історія. Потенційна ціна за психічне здоров’я та моральне становище також є лише однією стороною медалі. Страшна ідея, запропонована The Conversation, додає, що широке використання інтерфейсу «мозок-комп’ютер» може породити нову сферу зламу мозку, що призведе до крадіжки думок і поведінкового викрадення.

Солдати Сполучених Штатів можуть використовувати пристрої у своєму мозку для спілкування один з одним та своїми командирами до 2050 року, повідомляє The Conversation, але де пролягатимуть межі обміну думками та чи буде потрібна участь? Біоетики та нейробіологи, які є авторами статті The Conversation, зазначають, що з певної точки зору технологія інтерфейсу мозок-комп’ютер морально нічим не відрізняється від інших практик, що змінюють мозок, як-от вживання кофеїну. Але, з іншого боку, кофеїн не використовується могутньою армією — і без того наймогутнішою у світі, не дивлячись на тривожну науково-фантастичну технологію вулика розуму — для досягнення успіху в боях і війнах. 

У медицині ця технологія має безмежний потенціал. Відповідно до книги «Інтерфейси мозок-комп’ютер: принципи та практика», імплантати інтерфейсу «мозок-комп’ютер» можна використовувати для людей із розладами уваги, запускаючи події в мозку, які сприяють зосередженню.  Люди з поганим зором можуть покладатися на цю технологію, щоб надсилати в мозок сигнали про візуальне виявлення — перешкоди, світло тощо. 

Але використання, безумовно, не обмежиться медичним чи військовим, оскільки технологія стає все більш загальновизнаною. Приватному сектору не знадобилося багато часу, щоб кинути свій капелюх на ринок технологій мозкового інтерфейсу. Найпомітнішим є Neuralink, ще одна спроба Ілона Маска, яка, як повідомляється, працює над пристроєм для імплантації мозку, який дозволить спілкуватися між користувачами між думками (перші випробування на людях відбудуться раніше, ніж ви очікували). Мікросхеми інтерфейсу «мозок-комп’ютер» можуть навіть принести користь збагаченню повсякденного життя, стверджує «Інтерфейс мозок-комп’ютер», підтримуючи такі види діяльності, як відеоігри, перегляд Інтернету або мистецьке хобі та самовираження.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader