Стрес і холод часом змушують нас змінювати раціон і звички.
Взимку компульсивне переїдання виправдовують холодом,стресомі темрявою.
Про це розповідає засновниця Школи Здоров'я, лікарка-дієтологиня Катерина Толстікова.
"Так, холодна пора року, а особливо, якщо вона сповнена переживаннями, зближує нас із холодильником. Але, якщо трохи уважніше слухати своє тіло і дотримуватися правильного раціону, можна зменшити частку проблем", — пише Катерина Толстікова.
За її словами, деякі дослідники вважають, що прохолодна погода нагадує психіці людини про тваринні інстинкти, у тварин, щоб вижити в суворих умовах — збільшується кількість спожитої їжі.
До стресово-зимової тяги до їжі важливо підходити свідомо. Шкідливі продукти можна замінити корисними.
Ось кілька практичних порад від лікарки.
Як покращити раціон взимку
- Збільшіть обсяг протеїну у раціоні. Білок допоможе почуватися ситими довше і стримає апетит.
- Взимку може виникнути дефіцит рідини. У спеку ми частіше п'ємо, а з приходом холодів дотримуватися водного балансу буває складніше. Якщо слухати своє тіло неуважно, брак води можна сплутати з почуттям голоду.
- Віддавайте перевагу продуктам, що містять амінокислоту триптофан, що стимулює вироблення серотоніну. Лідери за вмістом триптофану: риба, індичка, курка, яйця, горіхи, зернові та сири.
І не забувайте знаходити приводи для радості навіть у темні часи.
Додамо, що зима — непросте випробування і для шкіри обличчя.
Читайте також:
- Помело: користь та шкода для здоров'я для жінок, чоловіків, дітей, людей похилого віку
- На чому краще смажити продукти: думка дієтологині
- 4 харчові звички для прискорення метаболізму та зменшення хронічного запалення в організмі