Сало відомо, які дві країни є найбільшими імпортерами російської нафти
Сало відомо, які дві країни є найбільшими імпортерами російської нафти

Сало відомо, які дві країни є найбільшими імпортерами російської нафти

За даними трейдерів, у січні 2023 року найбільшими імпортерами російської нафти стали Індія та Китай. Про це повідомляє Reuters.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Для вивезення нафти Urals до Китаю Росія задіяла щонайменше чотири супертанкери VLCC у грудні 2022 року, а один – для постачання до Індії в січні поточного року. Трейдери зазначають, що це дозволяє знизити витрати на транспортування нафти до Азії.

Експорт російської нафти з портів Балтійського моря до країн Азії з 1 по 15 січня збільшився на 27%, до 2,8 млн т, порівняно з тим самим періодом грудня 2022 року. Водночас експорт російської та казахстанської нафти з портів Приморська та Усть-Луги за перші 15 днів року становив уже 3,4 млн т, що на 35% більше, ніж за першу половину грудня.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Росія переорієнтувала постачання нафти в Азіатсько-Тихоокеанський регіон після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС та запровадження цінової стелі на морські постачання. За даними джерела, Росія продає нафту до Китаю та Індії з великим дисконтом.

Раніше повідомлялось, що США несподівано пом’якшили санкції проти Росії.

Нагадаємо, вже на початку лютого Європарламент очікує отримати проєкт нових заходів проти РФ. Польща та інші країни-члени Євросоюзу вже активно працюють над новими санкціями. За словами політика, обговорюються заходи проти Росатому, а також обмеження на експорт російських алмазів. Депутат Європарламенту від ФРН Гунар Бек підтвердив наявність таких ідей.

Раніше журналіст-оглядач Денис Стаджи повідомляв, що Володимир Путін підписав указ про те, що тепер забороняється постачати російську нафту в країни, які приєдналися до стелі цін. Таким чином з 27 грудня Росія цим підписала собі ще більший занепад. Саме собі, а не світовому ринку. 

Будь ласка, читайте текст після реклами

Крім того, радник Державного департаменту США Дерек Чоллет закликав Сербію запровадити санкції проти свого союзника Росії. Чоллет заявив, що США та Сербія «повинні стояти разом», бо поведінка Росії є неприйнятною.

Читайте також: Глава Єврокомісії заявила, що санкції ЄС зупинять економіку Росії на десятиліття
Джерело матеріала
loader
loader