Замісна терапія в лікуванні наркоманії: міфи про метадон, як це працює
Замісна терапія в лікуванні наркоманії: міфи про метадон, як це працює

Замісна терапія в лікуванні наркоманії: міфи про метадон, як це працює

Експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) розвінчали найпоширеніший міф про те, що застосування замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) при лікуванні наркоманії це заміна одного наркотику на інший.

– Порівнювати немедичне вживання опіоїдів або психоактивних речовин некоректно з клінічної точки зору, – відзначають експерти.

За їхніми словами, ЗПТ є першою лінією лікування опіоїдної залежності тривалої дії на противагу опіоїдам короткочасної дії (вуличні наркотики).

Читайте також:
Зараз дивляться

Зазначається, що ці препарати дозволяють не відчувати гострий синдром відміни і відчувати себе комфортно протягом тривалого часу.

Крім того, за словами фахівців, властивості препаратів дозволяють блокувати ейфоричний ефект у разі додаткового вживання вуличних наркотиків або немедичного застосування препаратів.

Основна мета ЗПТ заснована на наступних початкових цілях:

  • скорочення вживання вуличних заборонених наркотиків;
  • зменшення ризикової поведінки і, як наслідок, зниження ризику зараження на ВІЛ, вірусний гепатит;
  • поліпшення фізичного та психологічного здоров’я;
  • зменшення кримінальної поведінки;
  • ресоціалізації особистості і поліпшення соціального функціонування.

Експерти відзначають, що немає єдиного ефективного методу лікування для всіх осіб із залежністю. За їхніми словами, найбільш дієвим і раціональним є поєднання фармакотерапії, поведінкових втручань і реабілітаційних заходів протягом необхідного для особи періоду часу.

Покриття такими послугами повинно відповідати щонайменше 40% від оціночної кількості споживачів ін’єкційних наркотиків у країні, наполягають експерти.

Джерело матеріала
loader
loader